11: Wang Bing
SELECTIE 2016
Een dialoog tussen nieuw audiovisueel werk, oudere of herontdekte films en video’s van kunstenaars en filmmakers die zich bewegen door het uitgestrekte terrein van het bewegend beeld.
Courtisane is een platform voor film en audiovisuele kunsten. In de vorm van een jaarlijks festival, filmvertoningen, gesprekken en publicaties onderzoeken we de relaties tussen beeld en wereld, esthetiek en politiek, experiment en engagement.
Courtisane is a platform for film and audiovisual arts. Through a yearly festival, film screenings, talks and publications, we research the relations between image and world, aesthetics and politics, experiment and engagement.
SELECTIE 2016
Een dialoog tussen nieuw audiovisueel werk, oudere of herontdekte films en video’s van kunstenaars en filmmakers die zich bewegen door het uitgestrekte terrein van het bewegend beeld.
De Ta’ang, een Birmaanse etnische minderheid, zitten gevangen tussen een burgeroorlog en de Chinese grens. Sinds begin 2015 deden hevige gevechten duizenden kinderen, vrouwen en ouderen vluchten over de grens, naar China. Ta’ang volgt het dagelijks leven van deze vluchtelingen, die verplicht waren hun thuis te verlaten maar hopen om snel terug te kunnen keren.
“Ta’ang werd gefilmd in de Chinese provincie Yunnan, vlakbij de grens met de Kokang regio in het aangrenzende Myanmar. Ten gevolge van de burgeroorlog in de provincie Kokang zochten ongeveer 100 000 etnische Ta Ang, Han, Dai en Birmanen hun toevlucht in de smalle riviervalleien van het grensgebied tussen China en Myanmar. Deze vluchtelingen overleven op de weinige voedselvoorraden die ze hebben meegebracht, op wat ze krijgen of op voedsel dat ze kopen van lokale Chinese handelaren met het geld dat hen nog rest.
We filmden in de vluchtelingenkampen Maidihe en Chachang, die respectievelijk aan ongeveer 4000 en 2000 mensen onderdak boden. De levensomstandigheden en de kampen zelf veranderen constant wegens de overbevolking; veel mensen kamperen langs de weg. Veel vluchtelingen logeren bij familie of vrienden in de kleine grensdorpjes. De meesten van hen knappen klussen op voor lokale Chinese boeren om te overleven; meestal helpen ze bij de oogst van het suikerriet. We filmden verschillende Ta Ang en Dai vrouwen die in het Chachang kamp leven, zoals Jin Xiaoman en Jin Xiaoda die de grens overgestoken zijn naar China met hun kinderen en oudere mensen uit hun dorp.” (WB)