C.W. Winter & Anders Edström 6 / films by Joachim Koester, Stephen Wolfram

20 October, 2021 - 24 October, 2021
TANK STATION

 

TANK STATION (GOUVERNEMENTSTRAAT 5, 9000 GENT)
WOE 17:00 > 22:30
DON, VRI, ZAT 11:00 > 22:30
ZON 11:00 > 20:30

 

Ter gelegenheid van deze focus stelden C.W. Winter & Anders Edström een klein programma gepresenteerd op monitor en drie screeningprogramma’s samen van films die op verschillende wijzes resoneren met hun werk. Alle teksten zijn van de hand van C.W. Winter.

My Frontier is an Endless Wall of Points (after the mescaline drawings of Henri Michaux)

Joachim Koester
,
DE
,
2007
,
HD
,
10'

In de 19de eeuw was exploratie geografisch, in de 20ste eeuw keerde de notie van het ‘onbekende’ zich naar binnen. De nieuwe te onderzoeken gebieden waren de molecule (Niels Bohr), het onbewuste (Sigmund Freud), de taal (Gertrude Stein) en de randgebieden van de geest (Henri Michaux). My Frontier is an Endless Wall of Points is een animatiefilm in zwart-wit gedraaid op 16mm, op basis van de mescalinetekeningen van Henri Michaux. Deze tekeningen worden vaak beschreven als “een avontuur ter verkenning van onbekend terrein”. Ze worden gezien als het exploreren van een uitgestrekte wereld op het grensgebied van het woord. Koesters werk is letterlijk een poging om dit idee te animeren. Hij onderzoekt de sporen van deze reis in een serie van snel bewegende beelden en maakte zo een “psychedelische documentaire”.

 

Courtesy of the artist and Jan Mot, Brussels

Rule 30 and Rule 90 cellular automata

Stephen Wolfram
,
video

Pioniers van dit concept waren Stanislaw Ulam en John von Neumann aan het Los Alamos National Laboratory. Het werd gepopulariseerd in 1970 door de Britse wiskundige John Conway en zijn “Game of Life”. Een Turing-complete zero-player game. Basis 2D-units die wanneer ze in een simpele functie ingeplugd worden verbazingwekkende patronen kunnen ontketenen. Twee van de mooiste iteraties zijn Rule 30 en Rule 90 van Stephen Wolfram, die makers eraan herinneren dat er met basisprincipes toegepast op simpele componenten geweldige complexiteiten kunnen ontstaan.

Mixtape

various artists

Een onwillekeurig samengestelde video mixtape van Japanse outsider muziek van 1960 tot vandaag.