06: Henderson / Abu Hamdan / sağ / Maroufi

25 March, 2016 - 20:30
Minard

 

 

SELECTIE 2016

Een dialoog tussen nieuw audiovisueel werk, oudere of herontdekte films en video’s van kunstenaars en filmmakers die zich bewegen door het uitgestrekte terrein van het bewegend beeld.

Black Code/Code Noir

Louis Henderson
,
FR
,
2015
,
HD
,
21'

Black Code/Code Noir verenigt temporeel en geografisch verschillende elementen in een kritische reflectie op twee recente gebeurtenissen: de moorden door politieagenten in de Verenigde Staten op Michael Brown en Kajieme Powell in 2014. De film argumenteert dat onder de huidige situatie een sedimentaire geschiedenis van de slavernij, bewaard in de Black Codes van het koloniale Amerika, schuilgaat. Adembenemende sequenties van beeldmateriaal gefilmd met mobiele telefoons, digitale diagrammen, animaties en grafieken creëren een explosief mengsel, dat nog versterkt wordt door Hendersons zoektocht naar mogelijkheden om de code te breken.

Double-Take: Officer/Leader of the Chasseurs/Syrian Revolution Commanding a Charge

Lawrence Abu Hamdan
,
UK
,
2014
,
HD
,
11'

Dit audio-werk, dat geïllustreerd wordt door een reeks foto’s, vertelt het verhaal van een schilderij dat een rijke Syrische zakenman bestelde voor zijn Britse landhuis. Op dit schilderij, een kopie van Officier de chasseurs à cheval de la garde impériale chargeant (Théodore Géricault, 1812), werd de Franse koloniale cavalerie-officier uit het origineel vervangen door een Syrische verzetsstrijder die tegen de Fransen vocht. Abu Hamdan dwingt tot een meditatie over de manier waarop koloniaal geweld wordt gerepresenteerd, gevierd, belichaamd en toegeëigend.

Sept.- Oct. 2015, Cizre

e.belit sağ
,
NL, TR
,
2015
,
HD
,
15'

Koerdische inwoners van Cizre, op de Turks-Syrische grens, getuigen over wat ze meemaakten tijdens de gewelddadige operatie die het Turkse leger ontplooide in hun stad. Ze filmden en fotografeerden het conflict met hun mobiele telefoons en vertellen een verhaal dat heel erg verschilt van dat gebracht door de reguliere media. Het werk van sağ stelt het voorstelbare en het onvoorstelbare, wat gehoord wordt en wat verzwegen wordt, ethiek en esthetiek, afstand en betrokkenheid ter discussie. Het is een oefening in nieuwsgierigheid, een zoektocht naar wat hoorbaar en zichtbaar is in een beeld en wat het tegelijkertijd ontsnapt.

Le Park

Randa Maroufi
,
FR, MA
,
2015
,
HD
,
14'

Randa Maroufi leidt ons binnen in een oud en verlaten attractiepark in het Arab League Park in Casablanca, een plaats met wazige grenzen en wetten. De bezoekers worden verrast midden in de actie, verstard in bewegingen van uitwisseling, verwachting en agressie. Ze volgen een door de kunstenares geleide soundtrack, waarbij de compositie wordt gebruikt om de realiteit te onderzoeken. Maar deze realiteit is ook virtueel, aangezien de scènes gedeeltelijk voortkomen uit een set van gewelddadige zelfrepresentaties gevonden op het internet.