Obatala Film

Sebastian Wiedemann
,
BR, CO, NG
,
2019
,
HD
,
7'

Het lichaam bestaat opnieuw en dringt aan. Het is nooit een gesloten envelop, maar een kanaal van doorgang en trance tussen de meest diverse spirituele dimensies (Obatala Film). Film-devotie, film-offer, film-geschenk. Deze film, opgenomen in het mythische Ile-Ife, de heilige stad van het Yoruba-volk en gesticht door de Orisas, probeert de duizeligheid na contact met Obatala (de orisa-schepper van de wereld, van het licht) zintuiglijk te bevestigen. Trance van lichtvonken, van lichamen in spirituele verbinding. (Sebastian Wiedemann)

Ty ty – memórias de beija flor

Denilson Baniwa
,
BR
,
2021
,
3'

In deze film spreek ik over de boekenwinkel, en wat is de boekenwinkel? Niets dan een groot bos veranderd in verhalen, de boeken zijn onderdelen van bomen. De bladeren van de bomen zijn de pagina’s van de boeken. En het boek is de bast van de boom getransformeerd in verhalen die ons betoveren, die ons raken, die we delen, waarvan we leren. En om boekenwinkels en fictie te laten bestaan hebben we bomen nodig. De mogelijkheid om te herbebossen zodat onze verhalen vrij blijven. We hebben nog steeds nodig wat natuurlijk is. Om meer op bomen te gaan lijken. Een boek vastnemen en onder een boom lezen. Leer van de bomen. (Denilson Baniwa)

 

Portuguese spoken, English subtitles

Apiyemiyekî?

Ana Vaz
,
BR
,
2019
,
27'

Een hoogst zintuiglijke en audiovisueel inventieve film die de eigen vorm herdenkt om manieren te vinden waarop een hachelijke en grotendeels ongeschreven geschiedenis tot leven kan worden gewekt. Apiyemiyekî? neemt het archief van de Braziliaanse pedagoog en militant voor de rechten van de inheemse volken Egydio Schwade als uitgangspunt, waarin zich meer dan 3000 tekeningen bevinden die de Waimiri-Atroari, een inheems volk uit de Braziliaans Amazone, maakten toen ze voor het eerst leerden lezen en schrijven. De tekeningen worden geanimeerd tegen een landschap dat bespookt wordt door geweld, wat een licht werpt op de genocidaire misdaden die begaan werden tegen de inheemse gemeenschappen tijdens de militaire dictatuur in Brazilië.

 

Portuguese spoken, English subtitles

Yvy Pyte – Coração da terra

Genito Gomes, Johnn Nara Gomes
,
BR
,
2020
,
HD
,
8'

Een lyrische duik in de heilige woorden van het gebed Valdomiro Flores over het oorspronkelijke territorium en de Kaiowá-manier van zijn. (Aldeia LAB)

 

Portuguese spoken, English subtitles

A floresta casa derrubada a última maloca do fim do mundo

Denilson Baniwa
,
BR
,
2021
,
3'

Net als Ty ty - memórias de beija flor, projecteert deze korte video van Denilson Baniwa het geweld van kolonisatie op een stedelijke context, waarbij het getransformeerde, devote bos wordt gepositioneerd als een plaats van heruitvinding. Denilson Baniwa is een inheemse kunstenaar die werd geboren in het dorp Darí, in Rio Negro, Amazonas. Hij is een antropofage kunstenaar die zich westerse talen toeeigent om ze in zijn werk te dekoloniseren.

 

Portuguese spoken, English subtitles

Bouddi

Corinne & Arthur Cantril
,
AU
,
1970
,
16mm
,
8'

Een camerakalligrafie van de coastal bush bij Bouddi, NSW. Deze film komt voort uit een sterke band met het Australische bushlandschap, een echo van de geest van verwantschap die het leven van de Aboriginal tribes doordringt. De film is een camerakalligrafie die door de bush beweegt en texturen, oppervlakken, schaduwen en licht, details van gebladerte en uitgestrekte rotsen en bomen, insecten en vogels vastlegt — het ziet de bush op vrijwel dezelfde manier als Aboriginal jagers die er snel doorheen bewegen het misschien hebben gezien. De complexiteit van de beelden wordt herhaald in de Aboriginal muziek, beelden en geluiden die samen een ritmisch patroon vormen. (ACMI)