Amazing Fantasy

Ana Vaz
,
FR, JP
,
2018
,
HD
,
3'

Een spel van levitatie daagt de zwaartekracht uit en wordt onmiddellijk een mogelijkheid tot magie; of een vertaling van een niet te onderdrukken verlangen naar beheersing.

Rainbow Diary

Arthur Cantrill, Corinne Cantrill, Ivor Cantrill
,
AU
,
1984
,
video
,
17'

De film Rainbow Diary van de autistische kunstenaar Ivor Cantrill is een complexe handgetekende animatie van continu veranderende patronen van kleurlijnen en texturen. De film is gemaakt op lege doorzichtige 16mm filmstroken met fijne overheadprojectie-stiften. De componist Chris Knowles uit Melbourne voorziet het werk van een vibrerende electronische muzikale begeleiding. (Scott MacKenzie & Janine Marchessault)

13 Ways of Looking at a Blackbird

Ana Vaz
,
PT
,
2021
,
HD
,
31'

13 Ways of Looking at a Blackbird ontleent zijn titel aan het gelijknamige gedicht van Wallace Stevens, dat ook de film structureert. De film ontstond uit een samenwerking gedurende een jaar met de middelbare schoolstudenten Vera Amaral en Mário Neto in de context van een workshop die het proces van het filmmaken deconstrueert. We horen de studenten de tekst lezen en interpreteren, het project bespreken met de filmmaker en zich afvragen wat cinema kan zijn. “De film is een lied dat je kan zien”, schrijven ze, een aanzet tot een reflectie over de blik, een centrale bekommernis in het werk van Ana Vaz.

 

Portuguese spoken, English subtitles

O Mundo de Lygia Clark

Eduardo Clark
,
BR
,
1977
,
26'

"O Mundo de Lygia Clark (The World of Lygia Clark) is a documentary about Lygia Clark's ideas, propositions and sensory objects. It mixes testimonies with images of several of her psychophysical experiments."

Pseudosphynx

Ana Vaz
,
BR
,
2020
,
HD
,
9'

Pseudosphynx is de wetenschappelijke naam voor pijlstaartrupsen die vlinders zullen worden of, zoals ze vaak genoemd worden: heksen. Deze vlinder-heksen worden geassocieerd met verschillende mythes, een daarvan verhaalt over het feit dat men ten tijde van de middeleeuwse Inquisitie geloofde dat “heksen in vlinders veranderden, een soort transformatie van levende wezens — echte of imaginaire”. Pseudosphynx is dus tegelijkertijd sfinx, of onmenselijk gedrocht uit de onderwereld dat in raadsels spreekt, en pseudo, of artificieel, onoprecht, misleidend, onecht, ongrijpbaar, een nabootsing. Pseudosphynx houdt zijn betekenis verborgen, zoals een geheim dat bewaard wordt door hen die in hun netvlies de tastbare afdruk van hun strijd bewaren. (Ana Vaz)