Courtisane at Berlin Critics’ Week

27 February, 2021 - 7 March, 2021
ONLINE

For the second festival cooperation of this year’s Berlin Critics’ Week Courtisane has proposed a program with works by Ismaïl Bahri, Fairuz & El Moïz Ghammam and Mouaad el Salem. 

The Berlin Critics’ Week 2021 will take place as an online event. This year’s film selection will be available to the public virtually throughout Germany from February 27 to March 7.

http://wochederkritik.de/en_US/aljafari-jahson-sunder-pacha-bahri-ghamma...

Foyer

Ismaïl Bahri
,
FR, TN
,
2016
,
32'

Foyer ontstond uit experimenten in het filmen met een wit blad papier voor de camera, bevestigd op een paar centimeter van de lens. Het idee erachter was aanvankelijk vrij simpel: met de camera in de straten van Tunis kijken hoe deze papieren afscheiding verandert door het licht, beweegt in de wind, verduistert door een voorbijdrijvende wolk of een persoon of object die te dicht komt... Het experiment veranderde wanneer voorbijgangers, aangetrokken door deze opstelling, me begonnen aan te spreken en vragen te stellen. Toen begreep ik dat deze woorden en stemmen het blanco blad invulden met poëtische en politieke inhoud, even subtiel als onverwacht. Dit werk kwam tevoorschijn op een manier die enigszins gelijkaardig is aan hoe licht inwerkt op een filmstrook: het werd geleidelijk getransformeerd door wat er mee gebeurde en door de omgeving waarin is gefilmd.” (Ismaïl Bahri)

Oumoun

Fairuz & El Moïz Ghammam
,
BE, TN
,
2017
,
digital
,
14'

“Beste grootmoeder, je zal verrast zijn mijn stem te horen in jouw taal...” Dit zijn de eerste woorden van een vooraf op tape ingesproken brief die nooit is verstuurd. In plaats daarvan wordt hij in real time luidop afgespeeld door de Brusselse filmmaker voor haar grootmoeder in Mahdia, Tunesië. In het gezelschap van de camera veranderen de zinnen in een voice-over die, door aandachtig te luisteren en te kijken, op zijn beurt geleidelijk transformeert in een dialoog over talen, culturen en generaties heen.

 

Arabic spoken, English subtitles

This day won’t last

Mouaad el Salem
,
BE, TN
,
2020
,
HD
,
25'

Een dag die ook een leven kan zijn. Een jonge man die ook een oudere vrouw kan zijn. Een nachtmerrie die ook een droom kan zijn. In Tunesië terwijl het ook elders kan zijn: op de grens tussen de noodzaak en de angst om te filmen, de noodzaak en de angst voor de revolutie, is This day won’t last een samenwerking op afstand. Zo wordt dit zelfportret een groepsportret. Clandestien maar recht uit het hart: een eind dat ook een nieuw begin kan zijn.

Sinds 2017 is Mouaad el Salem regisseur, producent, monteur, camerapersoon, klankpersoon, activist en hoofdpersonages van deze debuutfilm. Mouaad leeft en droomt in Tunesië en Europa.