Der Angriff der Gegenwart auf die übrige Zeit
Alexander Kluge is een Duits schrijver van non-fictie en fictie en een toonaangevend filmmaker en publiek intellectueel. Hij zette zijn eerste stappen in de filmwereld als medewerker van Fritz Lang en groeide vervolgens uit tot één van de meest prominente vertegenwoordigers van de Nieuwe Duitse Cinema in de jaren ’60. Samen met Rainer Werner Fassbinder, Edgar Reitz en Volker Schlöndorff maakte hij in 1978 Deutschland im Herbst, over de terreuraanslagen tijdens de jaren ‘70. Vanaf de jaren ’80 ging Kluge werk voor televisie maken, gaande van documentaires over onder meer de Duitse geschiedenis en interviews met wetenschappers, auteurs en filosofen, tot experimentele persiflages van historische figuren als Adolf Hitler. Tot meer recent werk van Kluge behoren video-installaties voor een museale context.
Het film- en videowerk van Kluge wordt gemotiveerd vanuit het verlangen naar een alternatieve publieke ruimte waarin ook het bestaan van de werkende mens zichtbaar wordt gemaakt. Een rode draad in zowel zijn theoretische reflecties als zijn film-en videowerk is de gedachte dat “de mens in wezen niet geïnteresseerd is in realiteit” en dat net de creatie van fictie en “tegengeschiedenissen” een ultieme vorm van politiek verzet inhoudt.
Tijdens de avond in STUK wordt Kluges werk geïntroduceerd door Stéphane Symons en Bart Philipsen, gevolgd door een screening van Der Angriff der Gegenwart auf die übrige Zeit. German spoken, English subtitles
In samenwerking met Goethe-Institut.
De vertoning wordt door STUK en Courtisane georganiseerd, i.s.m het Lieven Gevaert Centre, het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KU Leuven) en de Onderzoeksgroep Duitse Literatuur, Faculteit Letteren (KU Leuven).