Profile: Sung-A Yoon

22 March, 2012 - 15:30
KASKCINEMA

Sung-A Yoon (KR/FR, 1977) verkent zowel de filmwereld als de beeldende-kunstwereld. Ze maakt video-installaties (die o.m. te zien waren op de biennale van Busan, in het Parijse Jeu de Paume en op Freestate II in Oostende), documentaires en fictiefilms (o.m. geselecteerd voor het festival van Cannes 2008). Haar excursies in de kunstwereld worden gekenmerkt door de precisie van een filmmaker; haar films komen tot stand met de vrijheid van een kunstenaar. Yoon, geboren in Korea, opgegroeid in Frankrijk en nu gebaseerd in België, werkt vooral rond kwesties van vertaling en verplaatsing. Ze maakt daarbij gebruik van spraak en muziek als tools om de relaties tussen persoonlijk geheugen, familiegeschiedenis en culturele identiteit te onderzoeken. Verlies laat volgens Yoon sporen achter; in taal en muziek zoekt ze de manieren om afwezigheid voelbaar te maken.

Haar kortfilm La pianiste is de jongste stap in haar project Les Lieux du Son, waarin ze peilt naar de verhouding tussen muziek en publieke ruimte in verschillende steden. De toeschouwer wordt uitgedaagd om te luisteren naar de resonantie van muziek in een specifieke context, in dit geval een lobby in een vijfsterrenhotel in Seoul waar een pianiste ondermeer de Nocturnes van Chopin speelt. Alhoewel ze gekleed en belicht is als een beroemdheid, besteedt niemand aandacht aan haar. Omringd door voorbijgangers, maar tegelijk ontzettend eenzaam.

Full of Missing Links, haar eerste lange documentaire, is ongetwijfeld haar meest persoonlijke en ambiteuze werk tot op heden. Nadat ze zelf moeder was geworden, ging ze op zoek naar haar vader, die ze niet meer had gezien sinds haar kindertijd en de scheiding van haar ouders. De video documenteert de reis naar Korea die ze samen met haar zoon en vriend maakte. Het resultaat is een tedere en grappige familietravelogue, die tegelijk een klinische analyse is van de Koreaanse maatschappij, die net zoals Sung-A getekend is door een scheiding. 

La Pianiste

Sung-A Yoon
,
BE
,
2011
,
9'

Full of Missing Links

Sung-A Yoon
,
BE
,
2011
,
HD
,
68'