Queen of Diamonds

6 October, 2020 - 21:00
BOZAR Cinema, Brussel
talk+screening

QUEEN OF DIAMONDS a horseless western  

“At the American Frontier spins a ghostly oasis of dreams.
A woman without a number stands watching in the hand of Fate.
Fracturing landscapes deal time to cacophonies of greed.
In a town called Hell, wedding or funerals, winner takes Death”.
- Tinka Menkes

 

Gevolgd door een live video gesprek met Nina Menkes. 

 

in samenwerking met BOZAR cinema
tickets - www.bozar.be

The event will be organised ‘corona proof’, in accordance with to the protocol for the cultural sector. Please check out the COVID-measures to visit BOZAR in all safety at their website.

Queen of Diamonds

Nina Menkes
,
US
,
1991
,
DCP
,
77'

Queen of Diamonds volgt het vervreemde leven van blackjack dealer Firdaus (Tinka Menkes) in het landschap van Las Vegas, tussen de glinsterende lichten van de casino’s en het verval van de woestijnoase. Met onder meer een vermiste echtgenoot en huiselijk geweld bij de buren, ontvouwt Firdaus’ wereld zich als een gefragmenteerde maar hypnotische wisselwerking tussen herhaling en onderdrukte woede. Queen of Diamonds is een groots en veeleisend meesterwerk van de Amerikaanse independent cinema, gedraaid met een prachtige compositorische standvastigheid die herinneringen oproept aan Chantal Akermans Jeanne Dielman. Nina Menkes wordt gezien als één van de meest uitdagende en subversieve hedendaagse filmmakers en de restoratie en re-release van Queen of Diamonds markeert hopelijk de start van een nieuwe kritische erkenning van haar baanbrekende werk.

 

New restoration by The Academy Film Archive and The Film Foundation, with funding provided by the George Lucas Family Foundation.

English spoken, no subtitles