Selectie 10 - LOVE THAT MOVES THE SUN

30 March, 2024 - 20:00
Minard

 

Maybe complex, body-bound organisms like humans regret the turns evolution took to make us. Maybe flesh longs to be more like a sponge, like a cooperative mesh of cells, with no organs, no tissues, open to the sea.” (McKenzie Wark)

Het heeft iets sexy: mensen die stil samenkomen in het donker, samen kijken naar een flikkerend licht op een scherm, het zien van een wereld die ontstaat. Er schuilt een erotische kracht in gedeelde verbeelding en gedeelde belichaming van wat er op het scherm wordt gesuggereerd. In dit programma laten we de traditionele bioscoopomgeving achter ons en gaan van de ene film of geluidswereld naar de andere, in een ruimtelijke opstelling. Dit programma tracht beelden en muziek te vertalen in pulsaties, voor een verlichting van het lichaam en de heropbouw van de geest.

 

In the presence of Anouk De Clercq & Vessel

Curated by Anouk De Clercq

We’ll find you when the sun goes black

Anouk De Clercq
,
BE, NO
,
2021
,
digital
,
6'

We’ll find you when the sun goes black is een betoverende film die je meevoert naar een nieuwe dimensie, waar het oneindig kleine en het oneindig grote één kunnen worden. Ondersteund door een lied gecomponeerd door Vessel (Sebastian Gainsborough), balsemt het werk lichaam en geest.

Anti-Cosmos

Makino Takashi
,
JP
,
2022
,
digital
,
16'

Een fysieke film geïnspireerd door Cosmos and Anti-Cosmos van de Japanse filosoof Toshihiko Izutsu. De soundtrack, waarvan het frequentiebereik overwegend onder de 1000hz blijft, veroorzaakt fysieke trillingen in het lichaam van de kijker.

Nanofania

Cao Guimarães
,
BR
,
2003
,
digital
,
3'

Soap bubbles bursting.
Flies jumping about.
The beating of microphenomenon pulsed by a toy piano. 

Into All That Is Here

Laure Prouvost
,
UK
,
2015
,
digital
,
10'

Verkenning van het begrip lust na een periode van duisternis, gravend in het onderbewuste van het personage, tot diep in zijn fantasiewereld. Een insect wordt aangetrokken door de pollen van een bloem en de bloem verwelkomt het met plezier. De beelden roepen een warme, kleverige sfeer op, een gevoel van opluchting na lang in het duister tasten, wat de kijker de indruk geeft een slijmerige zweterige bloem binnengedrongen te zijn, totdat de beelden ontbranden en verdwijnen.

burn to shine

Ugo Rondinone
,
CH
,
2022
,
digital
,
14'

burn to shine toont een groep mensen die dansen bij een vuur terwijl ze wachten op de zonsopgang boven een onbekende woestijn bij de zee. Gecombineerd met energieke, urgente en meeslepende drumbeats creëert Rondinone een meeslepende ervaring, die het publiek de dans in trekt.

Love That Moves The Sun

Vessel
,
UK
,
2023
,
performance

 

Sebastian Gainsborough — ook bekend onder zijn artiestennaam Vessel — gebruikt zijn unieke sonische karakteristieken om immersieve composities te creëren die textuur en toon exploreren. Hier creëert hij een geluidswereld om ons te bewegen, om ons te bevrijden, open naar de zee.