Selectie 14 - SHAMELESS MEMORIES FROM LATIN AMERICA 1

31 March, 2024 - 17:30
Paddenhoek

 

MEMORIAS SINVERGÜENZAS DE LATINOAMÉRICA
SHAMELESS MEMORIES FROM LATIN AMERICA 

Initiatieven uit het verleden en het heden komen samen om queer herinneringen uit Latijns-Amerika op te graven. Filmmakers en archivarissen herdenken de band met hun voorouders om impact te hebben op het heden. In een eerste programma heronderzoeken jonge kunstenaars de link tussen identiteit en territorium in Colombia en Mexico, in een poging inheemse representaties, godheden, schepsels en monsters uit hun schuiloorden te lokken en te doen dansen op het ritme van hun strijden en vieringen. In het tweede deel van dit dubbelprogramma trekken rondreizende archivarissen met draagbare digitaliseringsystemen doorheen het Braziliaanse territorium om vergeten herinneringen te redden: ze recupereren queer korte films die een divers beeld van Brazilië schetsen in de tijden van onderdrukking en conservatisme tijdens de jaren 80.

PART 1 / COLOMBIA AND MÉXICO: RE-IMAGINING QUEER HERITAGE

Performatieve identiteit en genderconstructie versmelten met milieuclaims die portalen openen waardoor het verleden van invloed kan zijn op het heden. De personages in deze films eisen solidariteit om nieuwe mogelijke werelden te bouwen. Omringd door muziek en dans heroveren ze met geheven vuist en kracht hun natuurlijke hulpbronnen en territorium. Inheemse mythologie baant de weg voor surrealisme, activisme, transformatie en onteigening in de wereld van nu.

 

In the presence of Jorge Cadena

Curated by Alejo Duclós

In collaboration with EQZE - Elías Querejeta Zine Eskola

Flores del otro patio

Jorge Cadena
,
CH, CO
,
2022
,
digital
,
15'

In de Colombiaanse Caraïben maakt een strijdlustige groep queer activisten een vuist tegen heteropatriarchale normen en smeedt allianties om collectief te strijden tegen de sociale onrechtvaardigheden die de regio teisteren. Wanneer de directie van de grootste kolenmijn van het land een persconferentie aankondigt om de ontwikkeling van de mijnbouw te promoten, bereidt de groep een performatieve actie voor die tegen heilige huisjes trapt… en resoluut queer is.

 

Spanish spoken, English subtitles

Sonnet of Vermin

Naomi Rincón Gallardo
,
MX
,
2022
,
digital
,
19'

In Sonnet of Vermin probeert een horde ongewenste wezens, verwant aan de Meso-Amerikaanse mythologische onderwereld, zich tijdens een planetaire catastrofe op elkaar en de doden af te stemmen. Onder het ongedierte bevinden zich allerhande dieren die in verband worden gebracht met onheil, schade en vernietiging. Een vleermuis zendt frequenties uit vanuit een tombe. Een stel kikkers/kinderen zijn paranormale amfibieën die zich hebben aangepast aan toxiciteit en hun volgende shot cyanide eisen. Een zonderlinge schorpioen, een slecht voorteken, meent infectierecht te hebben. Een slang vervelt en kondigt de transformatie van de cycli aan. Een tellurische alligator verslindt alles wat hij tegenkomt. Een leger armen verrijst uit de aarde. Ze zoeken allemaal een solidariteit en een queer verwantschap om hun nieuwe bestaan tussen de ruïnes vorm te geven.

 

Spanish spoken, English subtitles

Aribada

Simon(e) Jaikiriuma Paetau and Natalia Escobar
,
CO, DE
,
2022
,
digital
,
30'

In de Colombiaanse koffiestreek ontmoet het herrezen monster Aribada Las Traviesas, een groep inheemse transvrouwen van het Embera-volk. Het magische, dromerige en performatieve bestaan naast elkaar in hun unieke wereld — een esthetisch en spiritueel universum waarin documentaire en fictie versmelten tot een transcultureel verhaal. Betoverd door de schoonheid en kracht van hun jais (geesten), sluit Aribada zich aan bij Las Traviesas en vormen ze samen hun eigen trans*futuristische gemeenschap.

 

Embera-chamí spoken, English subtitles