festival dates

Courtisane festival, notes on cinema, 23nd edition, 27 - 31 March 2024

Selection 10: Harun Farocki / Dóra Maurer

2 April, 2022 - 20:00
Minard

 

Dit programma en het hieropvolgende (selectie 11) zijn samengesteld in dialoog met Sirah Foighel Brutmann, Eitan Efrat en Sonja Simonyi naar aanleiding van de eerste vertoning van Is it a knife because... en het Nurture programma dat in 2021 plaatsvond in de Beursschouwburg.

 

In the presence of Sonja Simonyi, Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat

Einschlafgeschichten (Brücken)

Harun Farocki
,
DE
,
1977
,
HD
,
3'

De Einschlafgeschichten, gemaakt in 1976-77, zijn verhaaltjes voor het slapengaan voor kinderen waarin Harun Farocki simpele objecten gebruikt om cinematografische methodes op te helderen. Einschlafgeschichten spreekt niet echt over bruggen, boten of spoorwegen maar over twee meisjes die de ruimte tussen overdag en dromenland vullen met een poëtisch spel, een eindeloos spel, een spel zonder einde. Een spel dat kan uitdoven zonder fragmentarisch te worden. “Ben je aan het slapen?”, vraagt een van hen op het eind van een fragment — en het laatste shot toont de twee meisjes die aan het slapen zijn; het spel is voorbij. De meisjes worden gespeeld door Lara en Anna, de dochters van Farocki. (Hans J. Wulff)

 

German spoken, English subtitles

Hétpróba

Dóra Maurer
,
HU
,
1982
,
HD

Hétpróba (Seven Trials) is een zelden vertoonde film van de Hongaarse neo-avantgarde kunstenaar Dóra Maurer. Het is een intiem portret van een operazangeres en haar vier kinderen, die samen amusante uitdagingen uitbeelden en tegelijk verborgen privé-tragedies onthullen voor de camera. De film werd in 2021 voor het Nurture programma (samengesteld door Sonja Simonyi, Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat voor de Beursschouwburg) gedigitaliseerd en vertaald door het Nationaal Hongaars Filmarchief.

 

Hungarian spoken, English subtitles

Einschlafgeschichten (Schiffe)

Harun Farocki
,
DE
,
1977
,
HD
,
3'