The Making of Justice

10 May, 2017 - 20:00
STUK, Leuven

In aanwezigheid van en in conversatie met regisseur Sarah Vanhee.

 

De vertoning wordt door STUK en Courtisane georganiseerd, i.s.m het Lieven Gevaert Centre en het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KU Leuven) in de reeks MOVING IMAGE – FOCUS.

 

Sarah Vanhee (°1980, Oostende, BE) / Sarah Vanhees artistieke praktijk omvat performance, beeldende kunst en literatuur en ontvouwt zich in verschillende contexten. ‘Ik creëer tijdelijke, poreuze, maar duidelijk gedefinieerde ruimtes waarin ik bestaande realiteiten analyseer en confronteer met een absurd, utopisch of poëtisch voorstel. Vanuit die frictie ontstaan verschillende verhaallijnen, landschappen, praktijken en ficties. Vanhee werkt regelmatig samen met CAMPO (Gent) en is stichtend lid van Manyone vzw. Ze woont en werkt in Brussel.

The Making of Justice

Sarah Vanhee
,
BE
,
2017
,
DCP
,
colour
,
60'

In de film The Making of Justice werken zeven gedetineerden samen met Sarah Vanhee aan het scenario voor een misdaadfilm. Net zoals het hoofdpersonage in de film die ze verzinnen, zijn ze schuldig aan moord. Ze putten uit hun eigen ervaringen, ideeën en verlangens om het verhaal vorm te geven. Wij kunnen als kijker alleen maar raden of ze fictie hier gebruiken als middel om hun bestaande realiteit te bevestigen, te ontstijgen of te transformeren. Gaandeweg discussiëren ze over criminaliteit als een parallelle realiteit, over wat gerechtigheid is, en hoe een maatschappij eruit zou zien die niet gericht is op vergelding, maar op heling. Justitie is geen synoniem voor gerechtigheid. Justitie is een toepassen van regels en rechtvaardigheid is een capaciteit van mensen, zegt één van de mannen. Het beeld van ‘de misdadiger’ ontglipt ons steeds, zowel vormelijk (want de lens is altijd 'out of focus') als inhoudelijk, omdat de auteurs en hun personage eerst als mensen verschijnen en dan pas als daders.