Selectie 16 - LISETTE MA NEZA / MOURAD BEN AMOR
SOLD OUT
In the presence of Lisette Ma Neza & Fairuz Ghammam
CLOSING NIGHT
The income of the closing night will be donated to the Palestine Red Crescent Society.
Courtisane is een platform voor film en audiovisuele kunsten. In de vorm van een jaarlijks festival, filmvertoningen, gesprekken en publicaties onderzoeken we de relaties tussen beeld en wereld, esthetiek en politiek, experiment en engagement.
Courtisane is a platform for film and audiovisual arts. Through a yearly festival, film screenings, talks and publications, we research the relations between image and world, aesthetics and politics, experiment and engagement.
SOLD OUT
In the presence of Lisette Ma Neza & Fairuz Ghammam
CLOSING NIGHT
The income of the closing night will be donated to the Palestine Red Crescent Society.
Een collectief gedicht over het branden van thuislanden, over het vuur en de rook van gewapende conflicten; die ‘vluchtelingen’ van mensen maken. Een poëtisch gesprek met vijf verschillende vrouwen over het verlaten van waar ze vandaan komen, over het vertrekken en (nooit meer echt) aankomen. Een ode aan de ontheemde vrouw. Lisette Ma Neza is een dichteres met een camera. Haar artistieke praktijk is een constante poging om zichzelf en anderen te vertalen. Ze onderzoekt het leven en de gevoelens van ontheemden, overlevers van het grote geweld, van Afrikanen in Europa, van diaspora’s... van vrouwen. Dit onderzoek mondt uit in poëtische essays, woordkunst, film en theater. Op 21 maart 2024 start ze als eerste ‘Public poet Brussels — Brussels stadsdichter — Poètesse de Bruxelles’.
“With Branden, I developed a new method; to interview people with stories that can be too difficult to tell. The poetic method of holding dialogues would allow us to address these experiences nonetheless. I formulated my questions during the interviews so that there would be a rhythm, and so that metaphors would emerge in the interviewees’ sentences. That’s how this poem came about.”
De weg, het huis, de sleutel, de dieren, Bamssi. Beelden met de urgentie van een instastory gaan in dialoog met de familie in het buitenland: Mourad en Fairuz, Tunesië en de wereld. Je moet naar het dak om iets te zien van de omgeving: de spoorweg achter het huis. Weg van huis, weg van thuis. Straathonden en -katten vóór het huis. Zonder huis, zonder thuis. Het geluid van de trein draagt een storend verlangen. Het beeld van de zee opent een gevaarlijk verlangen. Blijven. Dromen. Traag en snel gaat de tijd waarin de mogelijkheid van nieuw leven de routine doorbreekt.
Mourad Ben Amor woont in Mahdia, Tunesië. Op 16-jarige leeftijd schreef hij een brief aan zijn nicht in België met de boodschap dat hij net als zij graag films zou willen maken. Bamssi is zijn debuutfilm die ze in dialoog maakten. Door zijn wereld te laten zien, hoopt hij de wereld te zien. Fairuz Ghammam woont in Vilvoorde, België. In haar praktijk onderzoekt ze vooral (auto)biografie en samenwerkingspraktijken.