Meditations on Revolution, Part V: Foreign City
Het laatste deel van de serie Meditations on Revolution, opgedragen aan Fenz’ vader, die na WOII migreerde naar de Verenigde Staten en overleed in 1999. Foreign City exploreert New York als een plaats van immigratie en dislocatie. Gebruik makend van doordringende zwart-wit beelden en omgevingsgeluiden creëert Fenz een magisch-bevreemdend landschap, waarin de stad wordt gereconstrueerd aan de hand van een denkbeeldige plattegrond, gebaseerd op intuïtie en gevoel. Het hart van de film is een monoloog van de recent overleden jazzmuzikant Marion Brown (1931-2010), die zijn verhaal vertelt met een trotse maar vermoeide stem.
Perfect Film
De rushes van een reportage over de moord op Malcolm X, zoals die werden opgevist uit een vuilnishoop. “Heel wat film is perfect zoals het is, perfect onthullend in zijn on- of semi-bewuste vorm. Ik wou dat meer materiaal beschikbaar was in zijn rauwe staat, als bewijsstukken die onaangetast zijn door de compulsieve drang naar toe-eigening en bewerking. Zoals ‘montage’ en het doelbewust ‘uitlijnen’ van dingen, het snijden van een rechte, nauwe weg door de cine-jungle, waar we ons doorheen begeven alsof het ergens heen leidt.. en alles missen.” (KJ)
Vakantie van de Filmer (Filmmakers Holiday)
“In een verlaten dorpje in de Aude (Zuid-Frankrijk) haalt een oud echtpaar herinneringen op aan voorbije tijden, middels de eenvoudige handcamera van de ‘voorbijganger’. Het zijn herinneringen aan oorlog, ziekte en dood… De filmmaker bouwt zijn film op alsof hij een fotoalbum samenstelt uit losse kiekjes; eenmaal samengevoegd vormen ze zijn belevingswereld: het gelukkige gezinsleven, fragmenten van eerdere films, een hommage aan saxofonist Ben Webster, twee gedichten van grote schrijvers uit zijn tijd, Remco Campert en Lucebert, een portret van zijn grootvader die hem op twaalfjarige leeftijd leerde fotograferen… Een van die kleine meesterwerken waar je per ongeluk op stuit…” (Jean-Paul Fargier)