Courtisane festival 2021 - 20th edition

notes on cinema
20 October, 2021 - 24 October, 2021
  • SPHINX CINEMA, MIRY, KASKCINEMA, PADDENHOEK - GENT

 

Beste Toeschouwer,

Misschien heb je het ook ervaren. Dat vreemde gevoel te kijken zonder te zien, te luisteren zonder te horen, de mallemolen van een gemaniëreerd bestaan te doorlopen zonder ooit echt ergens te landen. Alsof we tijdelijk het contact zijn verloren met ons vermogen om verwondering te voelen en prompt te reageren op wat ons verrast.

Het is te lang geleden dat we onszelf konden nestelen in die ruimtes waar het flikkerende licht op het scherm onze gezichten doet oplichten, in de zalen die zich onder de zee lijken te bevinden, waar de tijd onverschillig boven onze hoofden verder stroomt, alvorens we ons stilletjes, onzeker, een beetje versuft, naar buiten begeven, waar we elkaar treffen terwijl we langzaam weer bij zinnen komen. Het is veel te lang geleden, en we kunnen niet wachten om opnieuw met jullie dat kostbare gevoel te delen te landen in de tegenwoordige tijd, in het hier en nu.

Terwijl we aan dit festivalprogramma werkten, werden we ons meer en meer bewust van de waarde van verbinding, van verbonden te zijn met wat ons in beslag neemt, van helemaal ondergedompeld te worden in wat ons drijft. Dat is wat ons getroffen heeft in het werk van C.W. Winter en Anders Edström, die uitgebreid de tijd nemen om te investeren in mensen en plaatsen, resulterend in gedeelde ervaringen die zowel breedvoerig als intiem zijn in hun portrettering van levens die opvallend, doch prachtig onopvallend zijn. We voelen het ook in de uitstralende kracht van de films van Sandra Lahire, wiens bezielde verkenningen van kwetsbaarheid, veerkracht en onderlinge verbondenheid een intensiteit en urgentie hebben verkregen die meer dan ooit weerklank vinden bij ons. Steeds opnieuw vonden de kunstenaars en filmmakers in dit programma manieren om onze oren te herstemmen en onze ogen te herkalibreren ten aanzien van de druppels ervaring die onze levens vormen.

Soms hebben we de kracht van het onvoorziene nodig om ons uit de eenzame waas van de dagelijkse sleur te bevrijden. Soms moeten we het overgedetermineerde en het voorbeschikte loslaten en het onvertrouwde en ongerijmde ten volle omhelzen om onszelf en degenen met wie we het moment delen te brengen tot een ruimte van bredere verbinding. We hopen oprecht dat deze feestelijke 20ste editie van het Courtisane festival een aantal van die momenten te bieden heeft, die al te kostbare momenten die het ons mogelijk maken om de vrucht te oogsten van die andere ruimte waar gemeenschappelijkheid begint.

Liefs,
Courtisane 

 

 

Na een succesvolle samenwerking in 2020 slaan Film Fest Gent en Courtisane voor deze festivaleditie de handen in elkaar. De volledige programmatie van het Courtisane festival zal uitzonderlijk parallel lopen met Film Fest Gent 2021.​​