02: Billy Woodberry

24 March, 2016 - 17:00
KASKcinema

SELECTIE 2016

Een dialoog tussen nieuw audiovisueel werk, oudere of herontdekte films en video’s van kunstenaars en filmmakers die zich bewegen door het uitgestrekte terrein van het bewegend beeld.

Na zijn prachtige film Bless Their Little Hearts (1984, vertoond op Courtisane Festival 2015) laat Billy Woodberry opnieuw van zich horen met deze langverwachte nieuwe film. De screening van And when I die, I won’t stay dead wordt voorafgegaan door Woodberry's korte film Marseille Après La Guerre.

And when I die, I won’t stay dead

Billy Woodberry
,
US, PT
,
2015
,
DCP
,
89'

In a universe of cells - who is not in jail? Jailers
In a world of hospitals - who is not sick? Doctors.
A golden sardine is swimming in my head.
Oh we know some things, man, about some things
Like jazz and jails and God.
Saturday is a good day to go to jail.
Bob Kaufman - Jail Poems (excerpt) 1965

Bob Kaufman, geboren in 1925 en beschouwd als‘de Amerikaanse Rimbaud’, droeg met zijn unieke stem bij aan de poëtische/politieke verbeeldingskracht vande wereldliteratuur. And when I die, I won’t stay dead is een reis doorheen de woeste schoonheid van zijn werken zijn volhardende claim dat poëzie fundamenteel is voor het moreel overleven van de mensheid.

“De erfenis van Kaufmans poëzie was het belangrijkste voor de film die ik uiteindelijk maakte. Maar gezien mijn sterk engagement in de strijd voor politieke rechtvaardigheid, verbindt mijn film Kaufmans artistieke succes ook met een triomf van de radicale politiek die ondanks alles blijft overleven en inspireren. Deze film probeert Bob Kaufmans leven en de tijd waarin hij leefde, de talloze moeilijkheden die hij ondervond om zijn stem te vinden en zijn visie vorm te geven, te documenteren en te doen herleven.” (BW)

Marseille Après La Guerre

Billy Woodberry
,
US
,
2015
,
DCP
,
b&w
,
10'

Marseille Après La Guerre is een poëtisch zwart-wit portret van dokwerkers in het Marseille van net na WO II en een hommage aan de grote Senegalese regisseur Ousmane Sembène. Tijdens een onderzoek naar de geschiedenis van de National Maritime Union (een radicale vakbond van zeelui opgericht in 1937), ontdekte Woodberry een collectie beelden gemaakt door de fotografen van de bond. Ze tonen de dokken in Marseille en de dokwerkers, velen van Afrikaanse afkomst.