festival dates

Courtisane festival, notes on cinema, 23nd edition, 27 - 31 March 2024

Shared Table

Robert Beavers
,
US, DE
,
2016
,
16mm
,
5'

“Last August, several filmmakers joined me to repair the splices in Markopoulos’s Eniaios. I interrupted our work for a moment; the generosity of James, Silvia, Nina, Alexandre and Julia prompted me to film them. Then I filmed James Edmonds a second time with the avocado plant that he had grown while we were working together.” (RB)

Bliss

Gregory Markopoulos
,
GR
,
1967
,
16mm
,
6'

Bliss was Markopoulos’ eerste film na zijn verhuis van de VS naar Europa. Het is een lyrische studie van het interieur van een Byzantijnse kerk op het Griekse eiland Hydra. De film, die enkel natuurlijk licht gebruikt en volledig in de camera werd gemonteerd, toont de uitzonderlijke esthetische ingetogenheid en precisie van het magistrale oeuvre van Markopoulos.

Friendly Witness

Warren Sonbert
,
US
,
1989
,
16mm
,
22'

Warren Sonbert was een van de sleutelfiguren van de Amerikaanse experimentele film. Hij begon met het maken van films in 1966 en de cinematheek van New York stelde zijn eerste retrospectieve voor toen hij pas 20 was. Met Friendly Witness keert Sonbert, na 20 jaar, terug naar de klankfilm. Hij monteert uiterst behendig een wervelende reeks beelden – die verloren en vervulde liefdes suggereren – op de tonen van rocknummers.

A Forest for the Neighbours

Charlotte Prodger
,
UK
,
2010
,
16mm
,
5'

Charlotte Prodger werkt als DJ om haar artistieke praktijk te ondersteunen. A Forest for the Neighbours vertelt een anekdote (die ze hoorde tijdens een van haar DJ sets) over een gothic tiener in een Schots stadje in 1980 die door haar slaapkamerraam voor haar buren het nummer A Forest van The Cure brengt. De film speelt met de verschillende vormen die een anekdote kan aannemen doorheen tijd en ruimte: het werkelijke moment waarop de gebeurtenis plaatsvond, het doorvertellen van dat verhaal en de actie om er een film over te maken.

Quartet

Duncan Campbell & Mary Hill
,
UK
,
2003
,
4'

“D. Hebdige writes in Digging for Britain (1992): ‘Britain is the home of the pop video and the pop video is an undecidable (ideal) commodity; neither pure entertainment, nor straightforward promotion; it is a commodity in its own right, designed to sell another commodity.’ Yet in this case, the commodity exchange is short-circuited. The music is not ‘by’ the artist (its comprised of samples from two well known records) and the video portrays an oblique narrative, that further complicates the song’s origins.” (DC/MH)

Come to the Edge

Stephen Sutcliffe
,
UK
,
2003
,
video
,
2'

Come to the Edge gebruikt een opname waarin een gedicht uit 1968 wordt voorgedragen door Christopher Logue. Het gedicht wordt gecombineerd met videomateriaal dat gefilmd is in een scholierenkamer van zesdejaarsstudenten. Daarin verandert een oorspronkelijk vrolijke scène plots in een sinistere situatie wanneer de schooljongens een schijnbaar oudere jongen aan een rituele vernedering onderwerpen.

Deleuze un Album

Stephen Sutcliffe
,
UK
,
2009
,
video
,
1'

Stephen Sutcliffe maakt met opnames uit zijn uitgebreide audio- en videoarchief poëtische collages. Zijn video’s, vaak geïnspireerd op literaire bronnen, creëren complexe relaties tussen fragmenten van geschreven en gesproken tekst die hij in dialoog laat gaan met televisiebeelden.

Mutiny - Is this what you were born for? Part 2

Abigial Child
,
US
,
1983
,
16mm
,
10'

Mutiny ontplooit een arsenaal aan uitdrukkingen, gebaren en herhaalde bewegingen. Het zijn beelden van vrouwen: thuis, op straat, op het werk, op school, pratend, zingend, op trampolines springend, vioolspelend. De structuur van de film weerspiegelt de mogelijkheden en beperkingen van het spreken terwijl er ‘politiek, fysiek en realistisch’ geflirt wordt met de taal van verzet.” (AC)

46/90 Falter 2

Kurt Kren
,
AT
,
1990
,
35mm
,
5'

Deze film werd gemaakt als advertentie voor de Weense stadskrant Falter en bestaat uit vijf erg snel gemonteerde beelden, die opgenomen werden in de metro.

For Christian

Luke Fowler
,
UK
,
2016
,
16mm
,
6'

“Ik filmde For Christian tijdens een residentie aan het Dartmouth College in New England, in de lente van 2013. Larry Polanski van de afdeling elektronische muziek introduceerde mij bij Christian, die pas gestopt was met lesgeven maar nog steeds in de buurt woonde. Christian is een geboren verteller en heeft verhalen over samenwerkingen met alle grote twintigste-eeuwse componisten: Cage, Feldman, Stockhausen, Tudor,... Hij sprak ook heel helder over wat van belang is voor zijn muziek, van het werken met niet-muzikanten tot werken met het toeval, gebruikmakend van tekstuele partituren en politieke liederen. Op een zondag reisde ik naar zijn boerderij, die hij runt met zijn vrouw en zijn zoon. We spraken over muziek, kuikens, de ezel en schapen en zijn relatie met Cornelius. Ik filmde 400ft, uiteindelijk belandde de helft van dat materiaal in de film. De beelden worden begeleid door Christian die spreekt over zijn werk en een aantal stukken op de piano speelt, thuis in Hanover, een week of zo later.” (LF)

First Weeks

Robert Beavers
,
US, DE
,
2013
,
16mm
,
5'

“Call them spontaneous or occasional films. I did not know if I would show this publicly when I filmed. The gift was Luke Fowler suggesting that I film his and Corin’s first child, Liath, while I visited them in Glasgow. The images are left in the order of filming, and the editing is only a few excisions.” (RB)