festival dates

Courtisane festival, notes on cinema, 23nd edition, 27 - 31 March 2024

To the Editor of Amateur Photographer

Mark Fell, Luke Fowler
,
UK
,
2014
,
16mm
,
69'

De film van Luke Fowler en Mark Fell neemt getuigenissen en documenten rond de complexe en vaak gecontesteerde geschiedenis van Pavilion, het eerste Europese feministische fotografiecentrum, als uitgangspunt. To the Editor of Amateur Photographer onderzoekt een radicale verandering in de fotografie, maar ook de problemen die geschiedschrijving doorheen archieffragmenten en persoonlijke herinneringen met zich meebrengt.

Pavilion, dat opereerde vanuit een park in Leeds, werd opgericht in 1983 en beoogde het eerste fotografiecentrum te zijn dat zich zou richten op de representatie van vrouwen en op het bieden van productiesteun aan vrouwelijke fotografen. Tegen een achtergrond van groeiende sociale, politieke en economische spanningen ging Pavilion in de aanval tegen de dominante patriarchale beeldcultuur, die zij binnenstebuiten wilde keren.

Seeing for Ourselves - Women Working in Film

Margaret Williams
,
UK
,
1983
,
video
,
53'

Het werk van vier vrouwelijke audiovisuele kunstenaars - Tina Keane, Annabel Nicolson, Joanna Davis en Lis Rhodes – wordt naast elkaar geplaatst in de context van Circles, een vrouwelijk distributie-, vertonings- en onderzoeksplatform. De groep legt de nadruk op vertoningen gevolgd door discussies tussen filmmakers en publiek. Wanneer het over de uitsluiting van vrouwen uit het mainstream productieproces en over de kwesties gender, cultuur en maatschappij gaat, is de aanpak eerder indirect dan analytisch of polemisch. Er wordt verwezen naar het niet-erkende of verkeerd voorgestelde werk van twee vroege vrouwelijke regisseurs: Alice Guy’s A House Divided (1913) en Germaine Dulacs La souriante Madame Beudet (1922). De discussie van de filmmaaksters over hun doelstellingen en methodes blijft open en onbeslist, maar geeft een suggestief idee van wat een vrouwelijke cinema kan betekenen. (www.cinenova.org)