festival dates

Courtisane festival, notes on cinema, 23nd edition, 27 - 31 March 2024

05: Chantal Akerman

25 March, 2016 - 17:00
Sphinx

 

 

SELECTIE 2016

Een dialoog tussen nieuw audiovisueel werk, oudere of herontdekte films en video’s van kunstenaars en filmmakers die zich bewegen door het uitgestrekte terrein van het bewegend beeld.

No Home Movie

Chantal Akerman
,
BE, FR
,
2015
,
DCP
,
115'

“This film is above all about my mother, my mother who is no longer with us. About this woman who arrived in Belgium in 1938, fleeing Poland, the pogroms and the violence. This woman who is only ever seen inside her apartment. An apartment in Brussels. A film about a world in motion that my mother does not see.” (Chantal Akerman)

Zich bewegend tussen fictie, documentaire en filmessay heeft Chantal Akerman een van de meest originele, uitdagende en invloedrijke oeuvres in de geschiedenis van de film gecreëerd. No Home Movie is een sober, erg ontroerend portret van Akermans moeder in de maanden die voorafgaan aan haar dood en die ze grotendeels doorbracht in haar appartement in Brussel. Akermans moeder was een Poolse/Joodse vrouw die Auschwitz overleefde en haar hele leven leed aan chronische angsten, een aandoening die een groot deel van haar dochters creatieve output bepaalde en Akermans preoccupatie met thema’s als gender,seksualiteit, culturele identiteit, existentiële ennui, eenzaamheid en manie mee vorm gaf.

“Op schijnbaar radicale wijze onthult No Home Movie beetje bij beetje de krachtige emoties onder de – op het eerste gezicht – alledaagse gedachtewisselingen tussen Akerman en haar moeder. Hoewel de film vol tederheid is, zijn geweld en breuken nooit ver weg als Akerman probeert om haar moeders schokkende verhaal tevoorschijn te halen voordat die informatie voor altijd verloren gaat. Op die manier creëert ze een intense, veeleisende kijkervaring die op een uiterst naakte manier de kern van haar werk en van haar wonden blootlegt: haar focus op opsluiting, herhaling, confrontatie, duizelingwekkende labiliteit, het verlangen ergens anders te zijn. No Home Movie biedt een beschouwing over ruimte en tijd terwijl Akermans moeder haar laatste dagen doorbrengt in haar ordelijke appartement, geïsoleerd van de buitenwereld en ver weg van het beloofde land dat nooit werd bereikt.” (Andréa Picard)