festival dates

Courtisane festival, notes on cinema, 23nd edition, 27 - 31 March 2024

Grass

Hong Sang-soo
,
KR
,
DCP
,
b&w
,
66'

De eigenaar van een café in een traditioneel district van Seoul wordt nooit getoond. Wel komen we te weten dat hij van klassieke muziek houdt. Op de tonen van Franz Schubert, Richard Wagner of Jacques Offenbach, biedt Hong Sang-soo een nieuwe variatie op een terugkerend motief in al zijn films: wat gebeurt er wanneer een man en een vrouw elkaar ontmoeten.

Een jonge vrouw beschuldigt een jongeman verantwoordelijk te zijn voor de zelfdoding van haar vriendin. Even later geeft ze hem een compliment. Hij staart verlegen naar zijn schoenen. In het midden van het gesprek, draait de camera naar het aangrenzende tafeltje waar een vrouw met een laptop zit. Ze vangt flarden op van de dialoog en werkt deze verder uit. Is zij de auteur van de daaropvolgende miniatuurportretten van relaties, waarvan de verhalen en thema’s zich spiegelen aan elkaar? Soms raakt ze betrokken in het verhaal, dan weer vragen de personages enkel haar advies. Ook in deze film van Hong Sang-soo wordt soju geserveerd, de Koreaanse sterkedrank. Dan zwenkt de camera weg naar een jong koppel in traditionele klederdracht dat foto’s van elkaar neemt. Berusting of een nieuw begin? (Berlinale)

Deze nieuwste film van Hong Sang-soo is een prachtig sluitstuk van het retrospectieve programma van zijn werk dat Cinematek en Courtisane organiseerden in januari en februari 2018.

 

Korean with English subtitles