festival dates

Courtisane festival, notes on cinema, 23nd edition, 27 - 31 March 2024

11 x 14

James Benning
,
US
,
1977
,
DCP
,
colour
,
82'

Een man en een vrouw staan voor een spoorweg. Zij weent, hij rookt. Bovenaan het beeld komt een trein voorbij van links naar rechts; onderaan rijdt een Volkswagen het kader binnen van rechts en stopt. Een man met een kind op zijn arm stapt uit en wandelt links het beeld uit. De vrouw en de man omhelzen elkaar en vertrekken in tegengestelde richting. Het shot is voorbij. Er volgen er meer: de Volkswagen duikt opnieuw op, de personages ook. Twee vrouwen liggen in bed en bewegen in slow motion; muziek is hoorbaar, ze zal later terugkeren wanneer we rook uit een schoorsteen zien opstijgen. Aan de muur van de slaapkamer hangt een foto van een huis dat later een ander kader in de film wordt.

11 x 14, de eerste lange film van James Benning, is filmtheorie in beelden. De film bestaat uit enkelvoudige shots, die elk individueel een verhaal in zich dragen, maar de film ook samenhouden aan de hand van de terugkerende elementen. Wat verteld wordt, is pure vorm. (Stefanie Schulte Strathaus)

 

11 X 14 was digitally restored in 2017 by the Austrian Film Museum in partnership with Arsenal – Institute for Film and Video Art.