Nicaragua: Voyages

Marc Karlin
,
UK
,
1985
,
16mm
,
42'

De eerste film in Karlins vierdelige reeks over de Nicaraguaanse revolutie die in 1979 het regime van president Somoza omverwierp. Voyages bestaat uit vijf tracking shots over uitvergrote foto’s die Susan Meiselas maakte tijdens de opstand. De film neemt de vorm aan van een denkbeeldige correspondentie die de verantwoordelijkheid van de oorlogsfotograaf, de scheiding tussen observeerder en participant en de politieke betekenis van het fotografische beeld bevraagt. “Foto’s hebben in zekere zin een voorsprong op ons vermogen om met ze om te gaan – we hebben nog geen manier gevonden om ze te benaderen, om met ze te leven. We hebben hen bepaalde kanalen toegewezen – ‘taal’, ‘kranten’, ‘tijdschriften’, ‘boeken’ – die de enige mogelijke middelen lijken waarmee we ze als het ware een gronding kunnen geven. We gaan aan ze voorbij, doorbladeren ze, vragen dingen van ze die ze ons niet kunnen geven... Bevrijd foto’s van hun priesters en heksendokters – mezelf incluis. We hebben geen vertalers nodig. We hebben blikken nodig – en dus is het aan de fotograaf om zijn of haar contract te vernieuwen: wat kunnen foto’s en hun ordening doen om besloten interpretaties à la John Berger uit te dagen – en ons te doen nadenken over onszelf in verhouding tot Nicaragua.” (MK)

Twilight City

Black Audio Film Collective / Reece Auguiste
,
UK
,
1989
,
16mm
,
52'

Een filmische exploratie van Londen als een symbolische en gedeelde ruimte, die een beeld geeft van de idealen van welzijn en de hoop op een nieuw begin, in contrast met de harde realiteit die vele aankomende migranten ervaren.

In 1989 was de conservatieve regering in Groot-Brittannië drie jaar verder in een ongeëvenaard programma voor het creëren van welvaart en stedelijke herontwikkeling. Black Audio Film Collective’s derde werk Twilight City kan beschouwd worden als de eerste essay-film die het nieuwe Londen met de Docklands, de City, Limehouse en Isle of Dogs in kaart bracht. Via overgangen tussen archiefmateriaal, een fictie script, een studio interview, een fotografisch tableau en lange travelling shots, wordt Londen verbeeld als een nachtelijke stad van licht en glas, omgrensd door een landschap van dromen.