07: Vonna-Michell / Fowler

31 March, 2017 - 18:15
Sphinx cinema

 

 

SELECTIE 2017

Een dialoog tussen nieuw audiovisueel werk, oudere of herontdekte films en video’s van kunstenaars en filmmakers die zich bewegen door het uitgestrekte terrein van het bewegend beeld.

_______________

 

In the presence of Tris Vonna-Michell.

 

Register

Tris Vonna-Michell
,
SE
,
2016
,
HD
,
15'

Register is een nieuw werk van visueel kunstenaar Tris Vonna-Michell en bestaat uit een geanimeerde diareeks (scans en digitale foto’s). De beelden, die zijn gemaakt in overgangsruimtes zoals tunnels, viaducten, stations en havens tijdens een trip naar Japan in 2008, zijn herschikt tot een anachronistisch verhaal. De soundtrack resulteert uit een montage van muzikale composities van de in Antwerpen wonende kunstenaar-muzikant Jan Matthé en field recordings door Vonna-Michell die refereren naar het consumptieleven en vergankelijke bestaan in Japan. De projectie, uitvergroting en orkestratie van beelden gemaakt met analoge en tactiele middelen wordt gecombineerd met digitale reanimatietechnieken.

Electro-Pythagorus: A Portrait of Martin Bartlett

Luke Fowler
,
UK
,
2016
,
35mm
,
45'

Met Electro-Pythagorus: A Portrait of Martin Bartlett eert Luke Fowler het werk en de muzikale ideeën van Martin Bartlett (1939-93), een trotse homoseksuele Canadese componist die tijdens de jaren zeventig en tachtig pionier was in het gebruik van de ‘microcomputer’. Bartlett is amper cultureel erkend, laat staan gecanoniseerd. Hij onderzocht intieme relaties met technologie en was in het bijzonder geïnteresseerd in handgemaakte elektronica, waarbij, zo stelde hij in één van zijn performances: “de intimiteit van ambachtelijkheid de technologische anonimiteit verzacht, individueel verschil schept en elk instrument tot een topografie van onzekerheden maakt waar we vertrouwd mee geraken door oefening”.