festival dates

Courtisane festival, notes on cinema, 23nd edition, 27 - 31 March 2024

11: Shambhavi Kaul

31 March, 2018 - 17:00
Sphinx cinema

Een overzicht van Shambhavi Kauls werk van het laatste decennium, van haar meest recente film Hijacked tot haar vroege studies van het Indiase landschap en de representatie ervan, zoals Scene 32 en 21 Chitrakoot. Dit programma bevat ook enkele van Kauls recente museale werken en het voorlezen van tekstmateriaal. Zoals Andréa Picard opmerkte, overheerst een “vreemd en tegelijk vertrouwd gevoel van plaats” het werk van Shambhavi Kaul. Haar filmische constructies evoceren unheimische, sciencefictionachtige non-plaatsen. Via found footage of eigen beelden bestudeert haar werk steevast de filmische constructie van plaats en – daar onvermijdelijk mee verbonden – identiteit. Shambhavi Kaul: “If earlier conceptions of cinema presupposed the movie theatre’s discrete experience, in a world where images surround us, I see my work as acts of re-circulation that may unearth genealogies of appropriation by the camera and by cinema”. Kaul is geboren in Jodhpur in India, maar leeft en werkt in Durham, North Carolina.

 

In the presence of Shambhavi Kaul.

Hijacked

Shambhavi Kaul
,
US, IN
,
2017
,
HD
,
colour
,
15'

De ruimte op een vliegtuig is ingenomen door personages voor wie ‘escape’, één van de beloftes van de vliegtuigtechnologie, moeilijk te bereiken blijkt.

Night Noon

Shambhavi Kaul
,
US, IN
,
2014
,
HD
,
colour
,
11'

Te midden van woestijnlandschappen en prachtige oceaanzichten, verschijnen een hond en een papegaai. Ze benadrukken het kosmische ritme van dag en nacht. Vertrekkend van Zabriskie Point, steekt de film ongemerkt over naar Mexico. Zijn creatieve geografie is nooit ver verwijderd van ons filmisch geheugen.

Mount Song

Shambhavi Kaul
,
US, IN
,
2013
,
HD
,
colour
,
9'

Een stroom sluipt binnen langs de deur, vindt zijn weg door de barsten, onthult, verduistert of breekt zoals wolken in de lucht. Berg, grot, rivier, bos en valluik; krijgsgebaren, herhaald, uitgekleed en weergegeven. Een storm raast voorbij. De oppervlaktes van de set-constructies bieden een houvast.

21 Chitrakoot

Shambhavi Kaul
,
US, IN
,
2012
,
HD
,
colour
,
9'

Een land, zo oud en ideaal als de natuur zelf, wordt opgeroepen door de chroma-key achtergronden van één van ’s werelds best bekeken mythologische tv-reeksen. Spectaculaire beelden spruiten voort uit een glorieuze en meer magische tijd. Maar wanneer nostalgie plaatsmaakt voor melancholie, is vijandigheid het onvermijdelijke resultaat. Er rest enkel een oorlog om alles te vernietigen, waarna sporen van narratieve aanzetten de laatst overgebleven tekenen zijn van een materieel verleden.

Scene 32

Shambhavi Kaul
,
US, IN
,
2009
,
HD
,
colour
,
6'

De zoutvlaktes van centraal Kutch worden onderzocht via HD video en met de hand ontwikkelde 16mm-film om uiteindelijk iets totaal anders te worden: geen specifieke locatie in India, geen representatie, maar een heropgebouwde wereld van afgronden en ravijnen, ontastbare texturen en een onpeilbare schaal.

Fallen Objects

Shambhavi Kaul
,
US, IN
,
2015
,
colour

Een video-loop bestaande uit zeven shots die zichzelf voortdurend herschikken op basis van een interne code, en sculpturen in de vorm van lappen stof – de “gevallen objecten” uit de titel. Fallen Objects ontmantelt het narratieve potentieel van zijn aan genrecinema ontleende bronmateriaal, bedenkt een filmische ruimte buiten de cinema en stelt er zich mensen in voor. Shambhavi Kaul stelde deze installatie voor op het Toronto International Film Festival in 2015.

 

video loop (excerpt)

In flight

Shambhavi Kaul
,
US, IN
,
2017

Shambhavi Kaul zal voorlezen uit haar 40 pagina’s tellende boekje In flight dat ze voor haar tentoonstelling in Jhaveri Contemporary (Mumbai) in 2017 maakte ter begeleiding van haar film Hijacked. In flight is een verzameling van beelden en teksten die Kaul uit de tijdschriften in vliegtuigen haalde. Shambhavi Kaul: “Wanneer je deze magazines begint te lezen en aandacht besteedt aan wat er eigenlijk gezegd wordt, kan dit een aantal van de meer problematische aspecten van reizen aan het licht brengen. Sommige zinnen zijn echt verrassend en kunnen zelfs tegenspreken wat ze veronderstellen over te brengen. De beelden en teksten zijn stukjes die dit volgens mij illustreren.”

Safe travels

Shambhavi Kaul
,
UK, IN
,
2017

Een dubbele video-installatie die samen met Hijacked en In flight werd gepresenteerd op Jhaveri Contemporary in 2017. Door de opening tussen gordijnen zien we een hyperrealistisch luchtbeeld van een tropisch eiland. Dit hypnotiserend werk, afgespeeld in een naadloze loop, roept op spitsvondige wijze verschillende verschijningen in een vliegtuig op – van afscheidende gordijnen en veelvuldige schermen tot het zicht op onze planeet vanuit het venster.

 

video loop