16: Lav Diaz

27 March, 2016 - 10:30
Sphinx

 

 

SELECTIE 2016

Een dialoog tussen nieuw audiovisueel werk, oudere of herontdekte films en video’s van kunstenaars en filmmakers die zich bewegen door het uitgestrekte terrein van het bewegend beeld.

Hele sa Hiwagang Hapis (A Lullaby to the Sorrowful Mystery)

Lav Diaz
,
PH
,
2016
,
DCP
,
480'

“The 17 years it took to complete this film seem like a dream now. It was like waking up from a long slumber. I started work on this project in the late 1990s... It’s our hele (lullaby) to our dear country.” (LD)

Hoe kan men omgaan met de geschiedenis van een land dat gekweld wordt door herinneringen aan de kolonisatie, rebellie en onderdrukking, een land dat met zichzelf blijft worstelen in zijn zoektocht naar zingeving en identiteit? Het gewicht van deze vraag laat zich in elk shot, in elk gezicht, elke ademhaling, elk gebaar in de films van Lav Diaz voelen. Van zijn speelfilmdebuut Serafin Geronimo: Criminal of Barrio Concepcion (1998) tot From What Is Before (2014), al Diaz’ films zijn stevig geworteld in de geschiedenis en politiek van zijn geboorteland, de Filippijnen.

Andrés Bonifacio y de Castro wordt beschouwd als een van de belangrijkste hoofdrolspelers in de strijd tegen het Spaanse koloniale bestuur in de Filippijnen gedurende de late negentiende eeuw. Vandaag de dag wordt hij nog steeds gevierd als de vader van de Filippijnse Revolutie. Regisseur Lav Diaz onderzoekt deze mythe en onderneemt een expeditie doorheen de bewogen geschiedenis van zijn geboorteland. De verschillende narratieve lijnen van de film worden samengeweven doorheen de exploratie van de rol van het individu in de geschiedenis en in politieke en sociale ontwikkelingen. De weduwe van Bonifacio is op zoek naar het vermiste lichaam van haar man. Terwijl zij en haar gezelschap steeds dieper de jungle in strompelen, geraken ze steeds meer verstrikt in het dichte kluwen van hun eigen schuldgevoel en verantwoordelijkheid. Mythologie, feiten en een levendig gevoel van geschiedenis komen samen.