Akram Zaatari

16 February, 2014 - 18:00
Wiels, Brussel
talk

“There are works interested in the representation of war, whether fiction or documentary, and others interested in the tectonics of storytelling, writing history, and identifying and producing documents taking the war situation as a case or a base, because war is one of rare situations where notions of common logic collapse, and the notions of evidence in relation to documents and history have to be challenged.” - Akram Zaatari

talk DISSENT ! - Akram Zaatari

Hoe geef je de aanhoudende strijd in het Midden-Oosten weer, een regio die ten prooi valt aan een serie oorlogen, immense gespletenheid en een overvloed aan clichés? Hoe zet je dat overheersende beeld van eindeloos geweld, vernietiging, bezetting, verzet en lijden neer, diep ingebed in wat Jean-Luc Godard omschreef als de oneindige verspreiding van “brand images”? In zijn werk suggereert Akram Zaatari een paar mogelijke antwoorden op deze uitdaging, vooral met betrekking tot zijn vaderland Libanon. Zoals veel kunstenaars uit Beiroet groeide hij op tijdens de Burgeroorlog (1975-1991). Zaatari bekijkt hoe de geschiedenis van die burgeroorlog tot stand komt, verteld wordt en doorzindert tot vandaag. Een groot deel van zijn werk - film, fotografie en op het podium - onderzoekt de vele spanningen tussen geheugen en geschiedenis, fictie en document, publiek en privè, als een manier om in te grijpen in de overheersende weergave van de geschiedenis. Aan de hand van archiefbeelden – deels uit de collectie van de Arab Image Foundation, die hij mee oprichtte – trekt hij de aandacht op de manier waarop die geschiedenis gefabriceerd wordt, en op de onderliggende scheuren en gaten. In deze sessie van Dissent! gaan we vooral in op het filmwerk van Akram Zaatari en op zijn gebruik van contra-narratieve en docufictionele strategieën. Dit geeft aanleiding tot nieuwe inzichten over de verschillende gedaantes en politieke aspecten van fictie op zich. Misschien had Jacques Rancière gelijk toen hij stelde dat je in radicaal onzekere situaties “de werkelijkheid moet fictionaliseren om erover te kunnen denken.”

Akram Zaatari werd uitgenodigd door Wiels in het kader van zijn komende tentoonstelling (21.02 – 27.04.2014).

 

DISSENT ! is een initiatief van Argos, Auguste Orts en Courtisane, in de context van het research project “Figures of Dissent” (KASK/Hogent), met de steun van VG & VGC.