Eros + Massacre

9 October, 2014 - 20:30
KASKcinema, Gent
screening

Eros + Massacre is een onbetwistbaar meesterwerk van de Japanse ‘new wave’, bruisend van de energie en experimenteerdrang. Yoshida analyseert de politieke en seksuele neuroses van de Japanse maatschappij anno 1969 met een weerbarstige filmconstructie waarin feit en fictie, verleden en heden, continu botsen en in elkaar gewoven worden. Het resultaat is een radicale cinematografische ervaringswereld van een extatische schoonheid, ergens tussen Brecht and Artaud, Marx en Freud.

 

In de context van het research project “Figures of Dissent (Cinema of Politics, Politics of Cinema)” KASK / School of Arts. www.kask.be

Eros + Massacre

Yoshishige Yoshida
,
JP
,
1969
,
35mm
,
b&w
,
168'

Deze tour de force, die vrijwel unaniem wordt beschouwd als Yoshida’s meesterwerk, is een gewaagde analyse van seks, politiek, revolutie en kunst in het moderne Japan. Aan de ene kant zien we in het eerste decennium van de twintigste eeuw de anarchist en voorvechter van de vrije liefde, Osugi Sakae, en zijn relaties met drie vrouwen, aan de andere kant een groepje radicale studenten in de jaren zestig. De strijd tussen mannelijke logica en vrouwelijke hartstocht en de wrijving tussen de jaren tien en de actualiteit van de late jaren zestig komen samen in een moment van bloedvergieten. Heden en verleden lopen door elkaar heen: acteurs stappen van de ene tijdzone in de andere. In plaats van één ‘historische realiteit’ worden er verschillende versies opgevoerd om te onderstrepen dat objectiviteit helemaal niet bestaat. Een lange, complexe film, maar de inspirerende inhoud en betoverende cinematografie garanderen een zeer bevredigende ervaring en maken van Eros + Massacre (Erosu purasu Gyakusatsu) één van de hoogtepunten van de naoorlogse Japanse cinema. Het was de eerste film van Yoshida die buiten Japan in roulatie ging. (IFFR)