Everyday Struggle,...

10 November, 2015 - 10:30
CINEMA ZUID, Antwerpen
talk+screening

Everyday Struggle, Struggle Every Day: The Cinema of Lav Diaz
www.photogenie.be/photogenie_blog/symposium

A symposium on the aesthetics of Lav DIaz, one of the standard-bearers of slow cinema, curated by photogénie and organized by VDFC in cooperation with the University of Antwerp and Cinema Zuid. During this day-long conference, Lav Diaz' oeuvre is examined through lectures by film scholars Michael Guarneri (IT) and Nadin Mai (GB / theartsofslowcinema.com), and a round-table conversation with the filmmaker himself follwing a screening of his most recent film Storm Children, Book One.

Schedule
10.30 - welcome and intro
10.40 - This Machine Kills Fascists: Lav Diaz's Digital Cinema - Michael Guarneri
11.30 - break
11.45 - The Concentrationary Universe in the Films of Lav Diaz - Nadin Mai
12.35 - Q&A
12.50 - lunch break
14.00 - screening STORM CHILDREN - BOOK ONE
16.30 - break
16.45 - roundtable with Lav Diaz and Hazel Orencio
ca. 18.00 - end

 

Het bezoek van Lav Diaz aan België is een samenwerking tussen CINEMATEK, Courtisane, BOZAR, VDFC, Universiteit Antwerpen, Cinema Zuid, Jeu de Paume Paris, Le Festival d’Automne à Paris, Austrian Film Museum, Cineteca Bologna en met de steun van de Filipijnse ambassade in België.

Speciale dank aan Lav Diaz, Hazel Orencio, NCCA, Milay Calonge, Faith Planas-Bautista en Nadin Mai.

Storm Children – Book One

Lav Diaz
,
PH
,
2014
,
DCP
,
b&w
,
143'

De verschrikkelijke tyfoon Yolanda (Haiyan) heeft een kuststad veranderd in een post-apocalyptisch, chaotisch landschap. Vrachtschepen werden uit zee geslingerd en kwamen terecht tussen wat overblijft van huizen en hutten en talloze mensen die tragisch in de golven ten onder gingen. Te midden van dit alles is een groep kinderen voor zichzelf een nieuwe wereld aan het scheppen. Dit subliem filmisch verslag is doordrongen van Diaz’ karakteristieke cinematografische signatuur met lange, hypnotische scènes en geduldig observerende zwart-wit beelden.

De kinderen, die leren omgaan met de gevolgen van de ramp, zoeken naar eten en materialen, vertellen verhalen, spelen tussen de dreigende, gestrande scheepswrakken in de hoofdstraat van de stad en gebruiken in de zee verlaten schepen als duikplatform. Storm Children – Book One is een ontroerende reflectie over menselijke veerkracht en toont het diepgeworteld gemeenschapsgevoel van de filmmaker en diens band met de vroegere en toekomstige generaties van zijn land.