How Can I Love / Prénom Carmen

16 October, 2018 - 19:00
Cinematek, Brussel

Een initiatief van CINEMATEK en Courtisane, in samenwerking met Le Service de Culture cinématographique (SCC).

Ter gelegenheid van dit programma hebben Courtisane, Sabzian en Cinematek een reeks van teksten en interviews samengebracht in een gelimiteerde publicatie (Frans/Engels).

How Can I Love (A Man When I Know He Don't Want Me)

Anne-Marie Mieville
,
CH, FR
,
1983
,
35mm
,
colour
,
13'

“Deze film van Anne-Marie Miéville is pas in de tweede plaats een kortfilm, allereerst is het cinema – persoonlijke cinema. Hij gaat direct naar de kern, zonder franjes, zonder enige vorm van zelfbescherming... De film draait om het godardiaanse scenario bij uitstek, inderdaad, dat van Carmen: iemand houdt van iemand anders die dit liefdesaanzoek niet langer kan of wil beantwoorden. De titel komt trouwens van Otto Preminger’s Carmen Jones. Dezelfde oorsprong. Maar de situatie werd omgekeerd, het is de vrouw die nog steeds van een man houdt die niet langer van haar houdt, en het werd eerder gefilmd vanuit het gezichtspunt van de vrouw. Hetgeen alles verandert.” (Alain Bergala)

 

French spoken, English subtitles

Prénom Carmen

Jean-Luc Godard
,
FR
,
1983
,
35mm
,
colour
,
84'

Vrije adaptatie – op initiatief en naar een scenario van Anne-Marie Miéville – van de mythe van Carmen, waarin de minnaars de deuntjes van Bizet neuriën tegen de achtergrond van Beethovens kwartetten. Een opera rond verlangens en beproevingen, met lichamen die elkaar aantrekken en afstoten en een schalkse Godard die Buster Keaton-gags inzet.

“Als verschillende regisseurs reeds films maakten die ‘Carmen’ heetten, komt dat misschien omdat Carmen een grote vrouwelijke mythe is, die alleen bestaat via muziek. En als het tijdperk erom vroeg dat media, televisie en film deze mythe zouden aangrijpen, is dat misschien omdat het in de lucht hangt. Maar wat hangt er in de lucht? Misschien is het Carmen... Maar misschien is het ook het laatste gevecht van vrouwen tegen mannen – of het eerste?” (JLG)

Scenario van Anne-Marie Miéville & Jean-Luc Godard.

 

French spoken, Dutch subtitles