Lactans

Claudia Lomoschitz
,
AT
,
2022
,
digital
,
24'

Van Hapi, de Egyptische intersekse God van de vruchtbaarheid, tot het Grieks-Romeinse verhaal van Pero die haar gevangen ondervoede moeder met borstvoeding in leven houdt. Eeuwenlang heeft moedermelk geleid tot onderdrukking van vrouwen en was het een rede om patriarchale machtsverhoudingen te rechtvaardigen. Met archiefbeelden die uit een oceaan van melk naar boven komen drijven wordt een geschiedenis van moederlijk zorgen tegen een modern biopolitiek denken gelegd.

Tesoros

Cynthia Carballo Segovia
,
2023
,
digital
,
5'

Een ode aan The Searching Mothers of Sonora, een groep moeders die in de Mexicaanse woestijn op zoek zijn naar de lichamen van hun verdwenen zonen. Een visueel verzet tegen het aanslepende geweld en een bewondering voor de vrouwen die naast moeders ook ongewenst privédetectives en antropologen zijn geworden.

New Shoes: An Interview in Exactly Five Minutes

Ann Marie Flemming
,
CA
,
1990
,
16mm
,
5'

Een openhartig gesprek tussen twee vrouwen aan een keukentafel. Vol verbazingwekkende details wordt een herinnering aan een gewelddadige relatie met een ex-partner en het desastreuze einde ervan beschreven.

Four For See Beauties

Laure Provoost
,
BE, FI
,
2022
,
digital
,
15'

Vrouwen, een baby, een helder blauwe zee, vissen en andere zeedieren, contrasten van warmte en kou. Een film over zorgdragen, sisterhood en motherhood. Een herinnering naar een moment zonder taal, in de baarmoeder, of net daarna.