Kasseler DokFest

14 November, 2015 - 13:30
Kleines Bali, Kassel
talk+screening

Courtisane is uitgenodigd door het fantastische Kasseler Dokfest (in de context van de 'Internationale Filmfestivals und ihr Profil' sectie) om een programma en Courtisane zelf voor te stellen. We vertonen Ruben Desiere's indrukwekkende film Kosmos in dialoog met Vier muren van Johan van der Keuken.

 

Het complete programma van Kasseler Dokfest kan u eind oktober vinden op www.kasselerdokfest.de

Vier muren

Johan van der Keuken
,
NL
,
1965
,
16mm
,
b&w
,
22'

Vier muren is een indringend filmessay over de woningnood in Amsterdam en legt een visueel verband tussen de lichamelijke en geestelijke ruimte. Van der Keuken: ‘Ik kan met de camera alleen het uitzicht van de woningnoodlijder laten zien, maar het gaat om zijn inzicht, hoe het leven binnenin hem vergaat als een hoop rotte sla.’

Kosmos

Ruben Desiere
,
BE
,
2014
,
DCP
,
colour
,
61'

Het zal me moeilijk vallen het verdere verloop van deze geschiedenis te vertellen. Trouwens, ik weet niet of het wel een geschiedenis is. Men kan het nauwelijks een ‘geschiedenis’ noemen, een dergelijk voortdurend... zich opeenhopen en uiteenvallen... van elementen...” (uit Kosmos van Witold Gombrowicz)

Tot november 2013 bood het Gesù-klooster in Brussel onderdak aan ongeveer 250 mensen. Onder hen bevond zich een grote groep Roma, oorspronkelijk afkomstig uit Slowakije. Terwijl een uitzetting van de bewoners steeds waarschijnlijker werd, werkte Ruben Desiere met een deel van hen aan de film Kosmos, vrij gebaseerd op de gelijknamige roman van de Poolse schrijver Witold Gombrowicz. De film focust op het gezin van Kevin Mroč dat drie jaar in Gesù woonde en twee nieuwkomers, Mižu Balász en Rastjo Vaňo.