Kevin Jerome Everson

3 November, 2021 - 20:0025 November, 2020 - 20:00
STUK, Leuven

25 NOV 2020 - CANCELLED (COVID-19)

“My work must project and reveal the materials, procedure and process. I believe that this approach is not necessarily important to be noticeable to the viewer; it merely explains how I continue to approach the craft of art making. I firmly believe that the materials of the work must be noticeable. Procedure is the formal quality I am exploring with the work. The process is the execution of the formal quality. Once I have a grasp of procedure, the process becomes a discipline.”

Courtisane en STUK brengen een hommage aan de kunstenaar en cineast Kevin Jerome Everson. Deze onvermoeibare meesterportrettist filmt de Afro-Amerikaanse werkende klasse tijdens het dagelijks leven bij werk en ontspanning, wars van alle narratieve conventies en clichés met betrekking tot de representatie van Afro-Amerikanen op het scherm.  

Materiaal, proces, procedure: deze drie woorden definiëren voor kunstenaar-filmmaker Kevin Jerome Everson de kern van zijn artistieke benadering. Het is met behulp van deze benadering, gegrond in een vroege voorliefde voor het minimalisme en een achtergrond in beeldhouwkunst en straatfotografie, dat hij als geen ander de poëzie weet te evoceren van de levens en ervaringen van proletarische Afro-Amerikaanse gemeenschappen. Eerder dan een conventioneel realisme na te streven, verkiest hij om alledaagse uitingen te abstraheren tot theatrale gebaren en prozaïsche situaties te choreograferen tot artificiële composities. Hij zoekt minder naar een klassieke vertelvorm, maar, naar eigen zeggen, steeds meer naar een pure vormelijkheid.  

De films van Everson, die woont in Virginia, maar geboren werd in Mansfield, Ohio, als kind van ouders die tijdens de Grote Migratie overkwamen uit Mississippi, zijn onlosmakelijk verbonden met de socio-economische omstandigheden en geschiedenissen van het Midden-Westen en het Zuiden van de Verenigde Staten. De lokale condities van arbeid, migratie, taal en cultuur vormen de grondstof waaruit hij zijn onderwerpen puurt, waarbij hij bij uitstek aandacht schenkt aan de concrete verrichtingen en gebruiken die door die condities werden bewerkstelligd. Van Tayloriaanse arbeidsrituelen tot Spartaanse sportoefeningen, van de behendigheidskunsten van rodeo riders tot de vingervaardigheid van straatgoochelaars: Everson focust bij uitstek op de performatieve kwaliteiten die spreken uit de gebaren, uitdrukkingen en interacties die al te vaak onopgemerkt en ondergewaardeerd blijven. De films suggereren de onafgebroken cirkelgang van het alledaagse leven, maar bovenal de schoonheid, waardigheid en bedrevenheid die erin besloten ligt. “De mensen op het scherm zijn altijd meer bijdehand dan de kijker”, merkt hij op, “het is aan de kijker om hen bij te benen.”  

De bekommernis voor werk en vakmanschap laat zich ook merken in zijn eigen kunstpraktijk en arbeidsethos. Everson produceerde in ruim twintig jaar tijd een continu aangroeiend oeuvre van meer dan 170 korte werken en een tiental langspeelfilms, die telkens opnieuw weer opvallen door hun uitzonderlijke zorg voor de bijzonderheden van plaats, beweging, spraak en vorm. Voortdurend schipperend tussen realiteit en artificialiteit, materialiteit en narrativiteit, etaleert Everson een alsmaar groeiende kunde in de kunst die door een andere vakman ooit treffend werd omschreven als “beeldhouwen in de tijd”.

Eason

Kevin Jerome Everson
,
US
,
2016
,
HD
,
15'

Deze film, een onderdeel van de honderdste herdenking van de ‘great Black migration’ in Philadelphia, Pennsylvania, is gebaseerd op het leven van James Walker Hood Eason (1886-1923), een lid van de Universal Negro Improvement Association (UNIA) van Philadelphia.

The Reverend E. Randall T. Osborn, First Cousin

Kevin Jerome Everson
,
US
,
2007
,
HD
,
4'

Eén van Eversons toonaangevende archieffilms met een minimaal gemonteerd interview met de neef van Martin Luther King over politiegeweld tijdens rassenrellen in Cleveland, Ohio.

According to ...

Kevin Jerome Everson
,
US
,
2007
,
HD
,
9'

Op basis van een rijke verzameling found footage en zelfgemaakte beelden toont deze korte film meerdere versies van tragische gebeurtenissen in het rurale zuiden.

Second and Lee

Kevin Jerome Everson
,
US
,
2008
,
HD
,
3'

Een waarschuwend verhaal over wanneer je niet moet gaan lopen. Het gebruikt archiefreportages en herinneringen via voice-over om terugkerende patronen van veronderstelling, gerechtigheid en oordeel te doorzoeken.

Fe26

Kevin Jerome Everson
,
US
,
2014
,
HD
,
7'

Fe26 is gefilmd op 16mm tijdens de zomer van 2013 en volgt twee mannen rond de East Side van Cleveland, Ohio. De film onderzoekt de spanningen tussen illegaal werk — met name het stelen van putdeksels en koperleidingen — en de fundamentele overlevingsstrategieën in gebieden met hoge werkloosheid. We zien twee lokale bewoners, Issac “I-Pleeza” Chester en Jonathan “Streets” Lee, die eerder al opdoken in Eversons Rita Larson’s Boy en The Tombigbee Chronicles No. 2. Zoals in Sound That, te zien in ditzelfde programma, suggereert het ondergrondse hier de relatie tussen wat aan het oppervlak te zien is en de als vanzelfsprekend beschouwde onderliggende elementen — in dit geval: criminele daden en activiteiten. (KJE)

Ears, Nose & Throat

Kevin Jerome Everson
,
US
,
2016
,
HD
,
10'

In Kevin Jerome Eversons diep aangrijpende Ears, Nose and Throat bevestigt een uitgebreid neus-, keel- en ooronderzoek een vrouw haar vermogen om te getuigen. Vervolgens vertelt ze een tragisch verhaal waarvan we de verschrikking zien, horen noch ruiken, maar ons al te makkelijk kunnen inbeelden.

IFO

Kevin Jerome Everson
,
US
,
2017
,
HD
,
10'

In Mansfield, Ohio levert het spotten van ufo’s gepassioneerde getuigenissen en gedetailleerde reflecties op. Ondertussen houden jongeren uit de voorsteden hun handen in de lucht als een vorm van stille overgave.

Hampton

Kevin Jerome Everson, Claudrena N. Harold
,
US
,
2019
,
HD
,
7'

Black Voices, het gospelkoor van de universiteit van Virginia, keert triomfantelijk terug van een succesvol optreden in Hampton Roads.

Recovery

Kevin Jerome Everson
,
US
,
2020
,
10'

Over een piloot in opleiding die traint op de 14th Flying Training Wing van de luchtmachtbasis in Columbus, Mississippi.