festival dates

Courtisane festival, notes on cinema, 23nd edition, 27 - 31 March 2024

Eason

Kevin Jerome Everson
,
US
,
2016
,
HD
,
15'

Deze film, een onderdeel van de honderdste herdenking van de ‘great Black migration’ in Philadelphia, Pennsylvania, is gebaseerd op het leven van James Walker Hood Eason (1886-1923), een lid van de Universal Negro Improvement Association (UNIA) van Philadelphia.

Fe26

Kevin Jerome Everson
,
US
,
2014
,
HD
,
7'

Fe26 is gefilmd op 16mm tijdens de zomer van 2013 en volgt twee mannen rond de East Side van Cleveland, Ohio. De film onderzoekt de spanningen tussen illegaal werk — met name het stelen van putdeksels en koperleidingen — en de fundamentele overlevingsstrategieën in gebieden met hoge werkloosheid. We zien twee lokale bewoners, Issac “I-Pleeza” Chester en Jonathan “Streets” Lee, die eerder al opdoken in Eversons Rita Larson’s Boy en The Tombigbee Chronicles No. 2. Zoals in Sound That, te zien in ditzelfde programma, suggereert het ondergrondse hier de relatie tussen wat aan het oppervlak te zien is en de als vanzelfsprekend beschouwde onderliggende elementen — in dit geval: criminele daden en activiteiten. (KJE)

Sound That

Kevin Jerome Everson
,
US
,
2014
,
HD
,
12'

Sound That volgt werknemers van de Cleveland Water Department die lekken onderzoeken in de infrastructuur van Cuyahoga County, Ohio. Ze speuren naar wat onder het oppervlak schuilt. Zoals in Fe26 suggereert het ondergrondse hier de relatie tussen wat aan het oppervlak te zien is en de als vanzelfsprekend beschouwde onderlig- gende elementen, in dit geval: basis stadsdiensten. De geluidsband nodigt de kijker/luisteraar uit in het holle klanklandschap dat verborgen ligt onder Cleveland. (KJE)

Hampton

Kevin Jerome Everson, Claudrena N. Harold
,
US
,
2019
,
HD
,
7'

Black Voices, het gospelkoor van de universiteit van Virginia, keert triomfantelijk terug van een succesvol optreden in Hampton Roads.

Music from the Edge of the Allegheny Plateau

Kevin Jerome Everson
,
US
,
2019
,
HD
,
7'

Rappers en gospelzangers, in de straten en bij hun thuis. Everson vond inspiratie bij William Kleins The Little Richard Story (1980), een film over het leven van het rock-’n-rollicoon door de ogen en getuigenissen van vrienden, familie en imitators.

IFO

Kevin Jerome Everson
,
US
,
2017
,
HD
,
10'

In Mansfield, Ohio levert het spotten van ufo’s gepassioneerde getuigenissen en gedetailleerde reflecties op. Ondertussen houden jongeren uit de voorsteden hun handen in de lucht als een vorm van stille overgave.

Ears, Nose & Throat

Kevin Jerome Everson
,
US
,
2016
,
HD
,
10'

In Kevin Jerome Eversons diep aangrijpende Ears, Nose and Throat bevestigt een uitgebreid neus-, keel- en ooronderzoek een vrouw haar vermogen om te getuigen. Vervolgens vertelt ze een tragisch verhaal waarvan we de verschrikking zien, horen noch ruiken, maar ons al te makkelijk kunnen inbeelden.

Recovery

Kevin Jerome Everson
,
US
,
2020
,
10'

Over een piloot in opleiding die traint op de 14th Flying Training Wing van de luchtmachtbasis in Columbus, Mississippi.