festival dates

Courtisane festival, notes on cinema, 23nd edition, 27 - 31 March 2024

Afrique 50

René Vautier
,
FR
,
1950
,
16mm
,
b&w
,
17'

De debuutfilm van René Vautier, die in eerste instantie was aangesteld om de educatieve missie van Frankrijk in de kolonies te belichten. Eenmaal aangekomen besliste hij om de ongekuiste realiteit van het kolonialisme vast te leggen. Deze eerste Franse anti-koloniale film was jarenlang verboden en Vautier zelf werd veroordeeld tot een gevangenisstraf.

A caça

Manoel de Oliveira
,
PT
,
1964
,
16mm
,
b&w
,
21'

Een van de eerste internationaal gelauwerde films van de Oliveira, tot op vandaag een de meest gerespecteerde regisseurs in Europa en daarbuiten. Een grimmig verhaal van een jachtpartij wordt gebruikt als een slimme allegorie om de gewelddadige erfenis van de Spaanse Burgeroorlog te exploreren. 

Prigionieri della guerra

Angela Ricci-Lucchi & Yervant Gianikian
,
IT
,
2004
,
colour
,
71'

Zoals al hun cinematografisch werk is ook deze film van Gianikian en Lucchi volledig geënt op een lyrische montage van archiefmateriaal, in dit geval stammend uit WOI. Beelden en geschriften van oorlogsgevangenen en -slachtoffers uit de archieven van de twee participerende wereldmachten – het tsarische Rusland en Oostenrijk-Hongarije – worden geanalyseerd en vergeleken.