Richard Youngs / Marcus Schmickler / Luke Fowler

24 March, 2016 - 20:30
Minard

Naast zijn artistieke praktijk als filmmaker en beeldend kunstenaar volgt Luke Fowler ook als muzikant een avontuurlijk en intrigerend parcours. Hij werkt regelmatig samen met geluidskunstenaars zoals Toshiya Tsunoda en Lee Patterson en gaat deze avond in dialoog met twee van zijn muzikale vrienden: Richard Youngs en Marcus Schmickler.

De net als Fowler uit Glasgow afkomstige Richard Youngs bouwt sinds de vroege jaren ’90 aan een zeer uitgebreide en gevarieerde discografie met soloprojecten en samenwerkingsverbanden met o.a. Jandek, Vibracathedral Orchestra, Skullflower, Kawabata Makoto, Alex Neilson en vele anderen. Youngs’ allereerste plaat Advent uit 1990 verwierf doorheen de jaren een legendarische status en wordt door o.a. Alan Licht geprezen als één van de absolute en essentiële meesterwerken binnen de minimalistische muziek. Op zijn meest recente, alweer indrukwekkende release krijgt Youngs de luisteraar stil met prachtige songs.

Het curriculum van Marcus Schmickler leest als een staalkaart van de invloedrijke Keulense muziekscène, waar hij geldt als een van de sleutelfiguren. Zijn projecten zijn even talloos als gevarieerd: van de ‘post-rock’ van Pluramon tot de digitale klankprocessen van Wabi Sabi en de orkestrale (de)composities van Param. De uitgebreide lijst van samenwerkingsverbanden vermeldt onder andere Peter Rehberg, Thomas Lehn, Thomas Brinkmann en John Tilbury. Het gaat Schmickler telkens om het aftasten van de grenzen van klankonderzoek en de integratie van inerte geluidsmaterie in nieuwe omgevingen.

Tussen de 2 performances door wordt Alia Syed’s Points of Departure vertoond. Een film over persoonlijk en collectief geheugen in relatie tot de stad Glasgow, en over objecten en plaatsen die we niet kunnen achterlaten.

 

In samenwerking met Vooruit
Met de steun van JS Piano's

Richard Youngs / Luke Fowler

Marcus Schmickler / Luke Fowler