En Vagues

Alex Schuurbiers
,
BE, NL
,
2023
,
8mm to digital
,
8'

En Vagues is een associatieve en vluchtige herinnering aan een mysterieus landschap en een verstoorde relatie. Het uitzicht wordt ingezet als evocatie van de ziel, ruig en verscheurd. Het verlaten eiland wordt gesmoord en gedomineerd door de zee, die haar ongevraagd, pulserend en oneindig naar zich toe trekt. De film is een sensoriële reis, een droom als de getijden verloren in de tijd. Met een soundtrack door Bert Dockx, Thomas Jillings & Louis Evrard (3/4 van de band Ottla).

 

English spoken

I Am Going

Jozef Robakowski
,
PL
,
1973
,
35mm to digital
,
3'

Een duizelingwekkende beklimming op een parachutetoren in de sneeuw. In de film telt Robakowski de traptreden, steeds meer buiten adem, tot hij, na drie minuten, één filmrol lang en tweehonderd stappen boven is. De maker wordt alleen gelaten met zijn camera en via het apparaat raakt hij verbonden en verstrengeld met het landschap en zijn eigen energie. Een spel tussen de beperkingen van het psychofysische lichaam van de kunstenaar en het mechanische lichaam van zijn camera.

 

Polish spoken

1

Josiane Pozi
,
UK
,
2021
,
digital
,
13'

Een opeenvolging van banale ontmoetingen richting het zwembad van een luxueus hotel. Een ontsnapping naar een anonieme plek en exuberante levensstijl, een droom, een idee. De route is een soort sociale diegesis die zich in real time voor de auteur ontvouwt. Zonder een strikte scheiding aan te brengen tussen de realiteit en het geënsceneerde vormt Pozi een postcinematische benadering van een zelfportret waarin ze de meest alledaagse momenten in haar leven een diepere betekenis geeft. Gevoelens van eenzaamheid en uitsluiting komen aan het licht in een wereld die geobsedeerd is door het digitaal vastleggen van bijna elke seconde.

 

English spoken

Maison Klock

André Colinet
,
BE
,
2022
,
16mm to digital
,
3'

Een verwelkomende filmische uitnodiging in Maison Klock van architect Willy Serneel. Op een gastvrije manier wordt de toeschouwer in een familiebubbel opgenomen, normale mensen op normale plekken in een buitengewoon zachtaardige film over kleine gebeurtenissen.

Blind Date 2.0

Jan Soldat
,
DE
,
2022
,
digital
,
8'

De introverte Paul ontvangt op openhartige manier de filmploeg en een seksdate bij hem thuis. De film spreekt niet over lustige opwinding maar over empathie, van de filmmaker naar zijn protagonist en van de protagonist naar zijn gast. We staan met de camera in de deuropening stil. We gaan niet voor of achteruit. Vanaf de drempel weten we niet of we willen binnendringen in de extreme intimiteit of ons willen terugtrekken van de ongemakkelijke affectie.

 

German spoken, English subtitles

Forest Coal Pit

Siôn Marshall Waters
,
UK
,
2021
,
digital
,
15'

Een zonovergoten zomer in Black Mountains, South Wales. Aan de zijlijn van het drukke leven, tussen de schapen, wonen twee oude broers in een hyperlokale realiteit. Ze voeren hun vee, verzorgen de tuin, en maken thee terwijl ze kletsen over olifanten in China, geesten en bestelservices. De essentie van het voorbijgaande leven, daar in de schaduw van het bestaan, lijkt te worden blootgelegd. 

 

English spoken