festival dates

Courtisane festival, notes on cinema, 23nd edition, 27 - 31 March 2024

Selection 2: Morgan Quaintance (A)

31 March, 2022 - 20:00
Paddenhoek

 

Deze twee programma’s brengen een selectie films van een van de boeiendste opkomende stemmen binnen de kunstenaarscinema. De in Londen wonende Morgan Quaintance is schrijver, muzikant, radio- en televisiemaker en curator. Alle korte films van Quaintance ontplooien zich in de tijd — herinnering en de samenhang tussen een onophoudelijk bewegend heden en het verleden vormen een rode draad doorheen zijn rijk getextureerd werk. De meeste van zijn korte films gaan uit van deze tijdsrelaties en leiden tot een exploratie van begraven of vergeten geschiedenissen, via het geheugen en de reconstructie van het verleden door middel van foto’s en archiefmateriaal. Hij stelde twee programma’s voor ons samen die zijn werk combineren met films van anderen.

 

In the presence of Morgan Quaintance

All My Life

Bruce Baillie
,
US
,
1966
,
16mm
,
3'

A modern favorite! De film is erg kort: de soundtrack is een opname op een oude bekraste vinylplaat van een nummer van Ella Fitzgerald waarnaar de titel verwijst en de film duurt even lang als de tijd om de plaat af te spelen. Een loutere beschrijving van dit werk kan banaal overkomen: een houten schutting langs een oude houten rioolbuis te midden van een overvloed aan wilde, rode rozen — en ten slotte, telefoondraden die zich aftekenen tegen de hemel. En toch is het resultaat een aspect van de realiteit, bewogen doorheen de creatieve Geest tot het ontstaan van een uniek, vreugdevol evenement! (Bruce Baillie)

A Human Certainty

Morgan Quaintance
,
UK
,
2021
,
HD
,
21'

A Human Certainty volgt de neurotische mijmeringen van een door de dood geobsedeerde romanticus in de greep van de post-breakup blues. De auto-immuunziekte van de heilige Lidwina, de tabloid-straatfotograaf Weegee en de spritualistische grootmoeder van de filmmaker komen samen om te reflecteren over een bijzonder pijnlijke dag aan het strand.

RIP

Morgan Quaintance
,
UK
,
2022
,
HD
,
3'

RIP, Rollostraat 18 en Sixth Form Acid zijn onderdeel van een reeks ‘miniatuur’ films die Quaintance doorlopend produceert. Deze korte werken duren altijd minder dan drie minuten en geven de filmmaker steeds de mogelijkheid een specifiek formeel of conceptueel idee te exploreren. Het werkproces kan heel vrij en geïmproviseerd zijn, of zeer tijdsintensief en sterk gemonteerd. Alle films maken gebruik van archiefmateriaal of opnames die Quaintance draaide met een DV- of High 8 video camera. Door het gebruik van deze media, in plaats van 16mm, ontstaat de mogelijkheid sneller te produceren met een meer intuïtieve benadering.

Ninety, Ninety-Five

Kevin Jerome Everson
,
US
,
2014
,
HD
,
3'

Ninety, Ninety-Five is about not quite succeeding and the old-school way of making spirits.

Rollostraat 18

Morgan Quaintance
,
UK
,
2022
,
HD
,
21'

Early Years

Mogan Quaintance
,
UK
,
2019
,
HD
,
16'

Early Years is a portrait of Jamaican-born artistic polymath Barbara Samuels. It features an account of her first generation, diasporic experience in London, and her discovery of the liberatory possibilities for self-actualisation offered by an early entry into creative life.