Selection 3: Morgan Quaintance (B)

31 March, 2022 - 22:00
Paddenhoek

 

Deze twee programma’s brengen een selectie films van een van de boeiendste opkomende stemmen binnen de kunstenaarscinema. De in Londen wonende Morgan Quaintance is schrijver, muzikant, radio- en televisiemaker en curator. Alle korte films van Quaintance ontplooien zich in de tijd — herinnering en de samenhang tussen een onophoudelijk bewegend heden en het verleden vormen een rode draad doorheen zijn rijk getextureerd werk. De meeste van zijn korte films gaan uit van deze tijdsrelaties en leiden tot een exploratie van begraven of vergeten geschiedenissen, via het geheugen en de reconstructie van het verleden door middel van foto’s en archiefmateriaal. Hij stelde twee programma’s voor ons samen die zijn werk combineren met films van anderen.

 

In the presence of Morgan Quaintance

Cold Open

Seamus Harahan
,
UK
,
2012
,
video
,
colour
,
12'

“De zes korte sequenties van Cold Open, dat deel uitmaakt van een langere reeks, gaan van het indirecte tot het voyeuristische — het ene moment elegisch, romantisch zelfs, het andere ondoorgrondelijk en sinister. De scènes van dit portmanteau project — en ja, het zijn scènes — dringen een verhaal op of staan minstens op het punt er een te vinden, terwijl ze terzelfdertijd elk rationeel relaas van gebeurtenissen weerleggen en de waarde of het idee zelve van een narratief opzeggen.” (Adam Pugh)

Surviving You, Always

Morgan Quaintance
,
UK
,
2020
,
HD
,
19'

De transcendentale belofte van psychedelische drugs versus de concrete en gewelddadige ervaringen van het leven in de grootstad. Deze twee tegenovergestelde realiteiten vormen het decor van een puberale ontmoeting die verteld wordt door middel van stilstaande beelden en een geschreven vertelling.

Workers Leaving the Job-Site

Kevin Jerome Everson
,
US
,
2013
,
HD
,
7'

Een andere opname, een ander tijdperk, een andere fabriek. Dit is een variatie op de klassieker uit 1895 van de gebroeders Lumière, opgenomen in Mississippi in de zomer van 2012.

Sixth Form Acid

Morgan Quaintance
,
UK
,
2022
,
HD
,
20'

RIP, Rollostraat 18 en Sixth Form Acid zijn onderdeel van een reeks ‘miniatuur’ films die Quaintance doorlopend produceert. Deze korte werken duren altijd minder dan drie minuten en geven de filmmaker steeds de mogelijkheid een specifiek formeel of conceptueel idee te exploreren. Het werkproces kan heel vrij en geïmproviseerd zijn, of zeer tijdsintensief en sterk gemonteerd. Alle films maken gebruik van archiefmateriaal of opnames die Quaintance draaide met een DV- of High 8 video camera. Door het gebruik van deze media, in plaats van 16mm, ontstaat de mogelijkheid sneller te produceren met een meer intuïtieve benadering.

South

Morgan Quaintance
,
UK
,
2020
,
HD
,
28'

South neemt twee antiracistische en anti-autoritaire bevrijdingsbewegingen, in Zuid-Londen en de South Side in Chicago, als uitgangspunt voor een expressionistisch onderzoek naar de kracht van de individuele en collectieve stem. Verweven met de eigen biografie van Morgan Quaintance, die zowel in London als Chicago heeft gewoond, reflecteert de film ook over kwesties als sterfelijkheid en de wil om een wereld gekenmerkt door concrete relaties te overstijgen.