N’entre pas sans violence

Sylvain George
,
FR
,
2007
,
video
,
b&w
,
20'

“Razernij in het hart. Vol in het gezicht. Opengesperde monden. Razzia’s. Oktober 2005. Een wijk in Parijs revolteert, spontaan. De echo van wanhoop en woede wordt enkel overstemd door de onrechtvaardigheid waar de bewoners dag na dag mee bestookt worden. Historisch gebaar dat teruggaat op de meest pakkende, gedragen en fragiele weerstandsbewegingen: de slaven van Spartacus, de opstandelingen van de Commune, Amerikaanse zwarten en latino’s… Mensen als tegen elkaar gedrukte vuisten, kloppend hart, borst vooruit.” (SG)

No Border

Sylvain George
,
FR
,
2007
,
video
,
b&w
,
23'

“Parijs, open stad. Duizelingwekkende herdenkingen. Ruïnes. Blazers. Getijden. ‘Naked eyes’. Jonge Irakese, Afghaanse en Iraanse migranten zwerven door de straten, tussen de soepbedeling en het geïmproviseerd kamp. Ze ondergraven de orde der dingen en de burgerlijke gemeenschap. Een beweging van emancipatie is op komst, intens melancholisch, elegisch: het concept van revolutie herdacht in het licht van een nieuw concept van Geschiedenis.” (SG)

Ils nous tueront tous…

sylvain George
,
FR
,
2009
,
video
,
b&w
,
11'

Onderdeel van Outrage & Rébellion, een collectieve film voor Joachim Gatti, een filmmaker die in juli 2009 zwaar verwond werd door de politie tijdens een vredevolle demonstratie in Montreuil. “Beschrijving, in de inktzwarte nacht dichtbij de haven van Calais, van een razzia op migranten. Beschrijving, in het donker, van een politieke nacht. Kies jouw kamp.” (SG)