Soft and Hard / Le Rapport Darty

18 October, 2018 - 21:00
Cinematek, Brussel

Een initiatief van CINEMATEK en Courtisane, in samenwerking met Le Service de Culture cinématographique (SCC).

Ter gelegenheid van dit programma hebben Courtisane, Sabzian en Cinematek een reeks van teksten en interviews samengebracht in een gelimiteerde publicatie (Frans/Engels).

Soft and Hard

Jean-Luc Godard, Anne-Marie Miéville
,
UK, FR
,
1985
,
video
,
colour
,
52'

Een intieme conversatie tussen Godard en Miéville, met als ondertitel “A Soft Conversation Between Two Friends on Hard Subjects.” “Abstractie makend van het startpunt van zijn titel - de double entendre en de cruciale afbakening van ‘Hard’ en ‘Soft’ als termen die normaliter worden gebruikt in pronografie en elektronische technologie - onplooit de film zich als een poëtische bespiegeling op het kruispunt van hun werk als filmmakers, samen en afzonderlijk, en hun leven in de huiselijke sfeer (...) Hun conversatie focust op twee vragen: de verschillen in hun positie en relatie als filmmakers en de context waarin hun werk wordt gemaakt en vertoond binnen het hedendaagse audiovisuele domein. Met een opmerkelijke openhartigheid bespreken ze elkaars houding en opstelling en contrasteren ze hun relatieve houding en vertrouwen tegenover de wereld. Anne-Marie spreekt bescheiden en aarzelend: ‘Er zijn momenten waarop ik voel dat wat voor originaliteit er ook in mij huist heel fragiel is. Aangezien filmmaken voor mij niet zo krachtig en uniek is als het voor jou is...” (Rod Stoneman)

 

French spoken

Le Rapport Darty

Jean-Luc Godard, Anne-Marie Miéville
,
FR
,
1989
,
video
,
colour
,
41'

“Met Anne-Marie Mieville hebben we een film gemaakt over Darty, op vraag van het bedrijf zelf. Ze hebben ons gezegd: ‘we verdienen teveel geld, het gaat ons te goed af, we verliezen er ons hoofd bij, we weten niet wat we er mee aanmoeten.’ Het moet gezegd worden dat de directeur een waar buitenbeentje was: ‘Kun je ons zeggen waar we staan en wie we zijn?’ We hebben hem geantwoord: ‘Natuurlijk...geef ons twee miljoen en we bezorgen jullie een video van een uur. We maken er een culturele audit van.’ Dat is wat we hebben gedaan.” (JLG) 

 

French spoken