Vincent Monnikendam

29 November, 2013 - 18:30
Magic Cinéma, Parijs
screening

In de context van Possessions, georganiseerd door Khiasma en Courtisane in samenwerking met Phantom, 14 november - 7 december 2013. 

In de context van het research project “Figures of Dissent (Cinema of Politics, Politics of Cinema)” KASK / School of Arts - www.kask.be

Moeder Dao, de schildpadgelijkende

Vincent Monnikendam
,
NL
,
1995
,
35mm
,
b&w
,
89'

Moeder Dao, de schildpadgelijkende is een intrigerende documentaire compositie van fragmenten uit oude nitraatfilms over het voormalige Nederlands-Indië. De film spitst zich toe op de wijze waarop Nederland in de periode 1912 - 1933 haar kolonie bestierde, hoe zij haar als koloniale onderneming zag en hoe de machtsverhoudingen destijds waren. De veelal voor propagandadoeleinden gemaakte opnamen weerspiegelen de koloniale mentaliteit van weleer en tonen de Europeaan als in wit tropenpak geklede, immer aanwijzingen gevende opzichter, zendeling of administrateur. Aan de zonder geluid opgenomen beelden is een bijzondere geluidsband toegevoegd met natuurlijke geluiden, inheemse muziek en poëzie. Bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire in 1995.