Transformers - Part 2
Tijdens het Âge d’Or weekend afgelopen december in CINEMATEK, toonden we een eerste programma onder de noemer Transformers, samengesteld door kunstenaar Anouk De Clercq. In april gaat deze reeks verder met films die de grenzeloze manieren vieren waarop we onszelf opnieuw kunnen uitvinden.
Een reeks films die de kijker uitnodigt om transformatie niet alleen als thema te ervaren, maar als een meeslepende reis. De films onderzoeken identiteit op een speelse manier en herinneren ons eraan dat mensen in staat zijn tot fluïditeit, en dat transformatie soms hartverscheurend, vaak hilarisch en compleet fantasierijk kan zijn.
Een van de meest intrigerende aspecten van mens-zijn is ons vermogen om te veranderen. Indien we ons overgeven aan het leven, transformeren we voortdurend: we leren, we groeien, we ontplooien, vervellen en ontdooien. Soms stelt het leven ons voor uitdagingen die een verschuiving in perspectief vereisen; andere keren dwingen persoonlijke inzichten ons om gedurfde en moedige keuzes te maken over de richting van ons leven. En soms genieten we er gewoon van ons voor te stellen dat we iemand of iets totaal anders zijn. Film is misschien wel het krachtigste medium om deze transformaties vast te leggen, waardoor we kunnen getuigen, reflecteren en zelfs deelnemen aan de eindeloos mooie mogelijkheden van mens-zijn.
Een van de hoogtepunten is het onlangs gerestaureerde Kummaty, dat vaak wordt geprezen als een van de beste Indiase films ooit gemaakt. Het baanbrekende Funeral Parade of Roses is geroemd om zijn invloed op latere films, waaronder A Clockwork Orange van Stanley Kubrick, terwijl Vera gezien wordt als een monument in de geschiedenis van de Braziliaanse en LGBTQ+-cinema. Om de transformerende reis compleet te maken gaan we twee keer down the rabbit hole: met Alice in Wonderland uit 1915, en in het unieke, hilarische en onlangs gerestaureerde Scarecrow in a Garden of Cucumbers waarin we de legendarische Holly Woodlawn volgen in een ander soort Wonderland, dat van het wilde New York in de jaren 1970. (Anouk De Clercq)
Met dank aan Veva Leye, Marie Logie, Herman Asselberghs en Erika Balsom
In samenwerking met CINEMATEK en Auguste Orts