Courtisane festival 2013

17 April, 2013 - 21 April, 2013
  • Gent

De 12de editie van het Courtisane Festival is een avontuurlijke reis door een wereld van cinema en een cinema van de wereld die al te vaak onzichtbaar blijft, veroordeeld tot de marges van het film- en kunstgebeuren. Het is een reflectie- en speelruimte waar het zoeken en beproeven centraal staat, eerder dan het verpakken en verhandelen. In die geest wil het Courtisane Festival zich openstellen als een hub voor prikkelende dialogen en enthousiaste ontmoetingen, over en tussen beeld en verbeelding, zien en inzien, kijken en leren. Een festival als mogelijkheidsruimte.

Het programma biedt ook nu weer een staalkaart van uitdagend cinematografisch werk, wars van conventies, genres, disciplines en formats, vrij bewegend tussen langspeel- en kortfilm, documentaire en fictie, experimenteel en mainstream, cinema en beeldende kunst.  

Twaalf jaar biedt ruimte om te kijken naar wat ons drijft. We doen dit niet om in ons levensonderhoud te kunnen voorzien. Maar het heeft wel veel met leven te maken. Cinema vertonen, overdenken en bespreken, de zin ervan achterhalen en ook even bij onszelf stilstaan. Courtisane wil cinema herinneren aan de belofte waar ze ooit voor stond: ons een plaats geven in de wereld. Niet door onszelf een spiegel voor te houden, maar door een tijd en ruimte te creëren om de ander te ontmoeten.  Ontmoetingen staan centraal bij Courtisane, ‘wij’ zijn niets zonder 'u' en ‘jullie’. Dit weefsel van ideeën, ervaringen en impressies is er om gedeeld te worden. Samen alleen, of toch voor even. Welkom!