Once was Fire

Met films van Antonio Reis & Margarida Cordeiro, Stavros Tornes & Charlotte van Gelder, Jean-Marie Straub & Danièle Huillet

Wat heeft het werk van deze filmmakers met elkaar gemeen? Misschien is het passie, het brandend verlangen om een eigen cinema vorm te geven, tegen de stroom in, in strijd met de leegte. Misschien is het elegantie, de generositeit van ambachtslieden die nauwgezet hun vak beoefenen, stammend uit een tijd toen cinema en kunst niet de grote woorden waren die ze zijn geworden. Misschien is het een droom, de helderheid en eenvoud van een eeuwenoude wensdroom die iets dat is onderdrukt, vergeten of verboden opnieuw wakker maakt in ons. Misschien is het liefde, de tedere zorg voor mensen en plaatsen, waar alles en iedereen een naam heeft. Misschien, uiteindelijk, is het volharding, en de drukkende eenzaamheid van zij die weten dat alles verloren is, worstelend om een glimp op te vangen van een vuur dat er ooit is geweest.

In collaboration with the Royal Belgian Film Archive, with many thanks to Cinemateca Portuguesa, Greek Film center, Cineteca di Bologna, Barbara Ulrich and Pedro Costa. Texts on these filmmakers can be found on www.diagonalthoughts.com. In the framework of “FIgures of DIssent (Cinema of Politics, Politics of Cinema)” (KASK/HoGent).

Ana

21 April, 2013 - 18:00
Paddenhoek

Balamos

19 April, 2013 - 18:00
Paddenhoek

Karkalou

21 April, 2013 - 15:30
Paddenhoek

Sicilia!

19 April, 2013 - 16:00
SPHINX cinema