05: Sky Hopinka

4 April, 2019 - 20:00
Minard

 

Sky Hopinka (Ho-Chunk/Pechanga) is geboren en opgegroeid in Ferndale - Washington en bracht enkele jaren door in Palm Springs en Riverside - California, Portland - Oregon, Milwaukee - Wisconsin, en leeft en werkt momenteel in Cambridge - Massachusetts. In Portland studeerde en leerde hij chinuk wawa, een oorspronkelijke taal van de Lower Columbia River Basin. Zijn werk beweegt zich rond persoonlijke posities in een inheems thuisland en landschap, ontwerpen van taal als houders van cultuur, en het spel tussen het vertrouwde en het onbekende. Hopinka presenteert enkele recente werken en zal voorlezen uit zijn publicatie Around the Edge of Encircling Lake.

 

In the presence of Sky Hopinka

Fainting Spells

Sky Hopinka
,
US
,
2018
,
HD
,
colour
,
11'

Een ingebeelde mythe voor de Xąwįska of de Indian Pipe plant, verteld via herinneringen aan jeugd, leren, overlevering en vertrek. De plant wordt gebruikt door de Ho-Chunk om diegenen die bewusteloos raken weer bij te brengen.

Dislocation Blues

Sky Hopinka
,
US
,
2017
,
HD
,
colour
,
17'

Dislocation Blues

Een onvolledig en imperfect portret van reflecties uit Standing Rock. Cleo Keahna vertelt over zijn ervaringen bij het betreden van, het verblijf in, en het vertrek uit het Indianenreservaat. Hij spreekt over de moeilijkheden en de weerstand om met een heldere en kritische blik terug te kijken. Terry Running Wild beschrijft zijn kamp en wat hij hoopt dat het zal worden.

A Dislocated Wild

Sky Hopinka
,
2017

Reading

I’ll Remember You as You Were, Not as What You’ll Become

Sky Hopinka
,
US
,
2016
,
HD
,
colour
,
13'

Een elegie voor Diane Burns over de vormen van sterfelijkheid en het bestaan, over de vormen die de transcendente geest aanneemt bij het afdalen naar landschappen van leven en dood. Een plaats voor nieuwe mythologieën, bewegingen zonder territoria, oude routes van reïncarnatie. Waar berusting hoop geeft voor een nieuwe kans, een andere vorm en een terugkeer.

Jáaji Approximately

Sky Hopinka
,
US
,
2015
,
HD
,
colour
,
8'

Over beelden van landschappen die de kunstenaar en zijn vader afzonderlijk doorkruisten, worden geluidsopnames van Hopinka’s vader in de Ho-Chunk taal omgezet door middel van het Internationaal Fonetisch Alfabet. De afstand wordt kleiner tussen de recorder en de opnames, nieuw en traditioneel, geheugen en lied.

American Traditional War Songs

Sky Hopinka
,
2018

Reading

When you’re lost in the rain

Sky Hopinka
,
US
,
2018
,
HD
,
colour
,
5'

“In deze video die doorwerkt op Bob Dylans lied Just Like Tom Thumb’s Blues, raken ervaringen rond verlies en verlangen vervlochten met beelden van landschappen en beweging. Het lied koppelt de lusteloosheid en uitputting van een vreemdeling aan Juarez in Mexico; de verhalen in de video film vormen een weefwerk rond de oer-ontevredenheid en onzekerheid in hun ongemakkelijke onderhandeling met de vervreemding van de Amerikaanse pioniersgeest.” (SH)

Cloudless Blue Egress of Summer

Sky Hopinka
,
US
,
2019
,
HD
,
colour
,
13'

Fort Marion, ook gekend als Castillo de San Marcos, kent een lange en complexe geschiedenis. Het werd in 1672 gebouwd in St. Augustine, Florida en werd gebruikt als gevangenis tijdens de oorlog met de Seminole in de jaren 1830 en tijdens de Indian Wars rond 1880. Het was hier dat Kapitein Richard Pratt zijn plannen ontwikkelde voor een gedwongen assimilatie via onderwijs en opvoeding aan de hand van zijn filosofie “dat al het Indiaanse aanwezig in het ras dood moet zijn. Dood al het Indiaanse in hem, en red de man.” Cloudless Blue Egress of Summer verhaalt een deel van deze geschiedenis.