12: Lav Diaz

5 April, 2015 - 13:00
SPHINX 5

 

 

SELECTIE 2015

Een dialoog tussen nieuw audiovisueel werk, oudere of herontdekte films en video’s van kunstenaars en filmmakers die zich bewegen door het uitgestrekte terrein van het bewegend beeld.

Storm Children – Book One

Lav Diaz
,
PH
,
2014
,
DCP
,
b&w
,
143'

De verschrikkelijke tyfoon Yolanda (Haiyan) heeft een kuststad veranderd in een post-apocalyptisch, chaotisch landschap. Vrachtschepen werden uit zee geslingerd en kwamen terecht tussen wat overblijft van huizen en hutten en talloze mensen die tragisch in de golven ten onder gingen. Te midden van dit alles is een groep kinderen voor zichzelf een nieuwe wereld aan het scheppen. Dit subliem filmisch verslag is doordrongen van Diaz’ karakteristieke cinematografische signatuur met lange, hypnotische scènes en geduldig observerende zwart-wit beelden.

De kinderen, die leren omgaan met de gevolgen van de ramp, zoeken naar eten en materialen, vertellen verhalen, spelen tussen de dreigende, gestrande scheepswrakken in de hoofdstraat van de stad en gebruiken in de zee verlaten schepen als duikplatform. Storm Children – Book One is een ontroerende reflectie over menselijke veerkracht en toont het diepgeworteld gemeenschapsgevoel van de filmmaker en diens band met de vroegere en toekomstige generaties van zijn land.