Selectie 16: Collectif Faire-Part, Raoul Peck

2 April, 2023 - 15:30
Sphinx Cinema

 

 

In the presence of Collectif Faire-Part (Anne Reijniers, Nizar Saleh, Paul Shemisi and Rob Jacobs)

Speech for a Melting Statue

Collectif Faire-Part
,
BE, CG
,
2023
,
digital
,
10'

In juni 2020 kwamen in Brussel duizenden mensen op straat om een vuist te maken tegen politiegeweld en institutioneel racisme, solidair met Black Lives Matter. Op een bepaald moment leek het erop dat een aantal demonstranten het standbeeld van de koloniale koning Leopold II op een nabijgelegen plein zouden neerhalen. Op dit moment staat het standbeeld er nog, maar dichteres Marie Paule Mugeni is haar speech al aan het voorbereiden voor de dag dat het wordt verwijderd.

 

French spoken, English subtitles

Lumumba: La mort du prophète (Lumumba, Death of a Prophet)

Raoul Peck
,
CG, DE, FR
,
1991
,
DCP
,
69'

In 1962 vervoegde Raoul Peck als kind zijn ouders die werkten in Congo, voorheen Belgisch, en pas onafhankelijk. Twee jaar eerder werd Patrice Lumumba, een mythische figuur van de Congolese onafhankelijkheid, vermoord in Katanga. Vertrekkend vanuit een door zijn moeder gevonden foto waarop de Congolese leider te zien is, maakt het kind van toen dat nu filmmaker is geworden, een zeer persoonlijke en gevoelige film waarin biografie en geschiedenis, getuigenissen en archieven het raamwerk vormen voor een reflectie over de figuur Lumumba, zijn politieke moord, de media en het geheugen.

Before the age of the Internet, before digital archives could be accessed, a young Congolese who wanted to speak about his own history – when he finally could access his own archive – had to pay $3,000 for a minute of archival footage in broadcasting rights. [... ] Before we left for Congo we found out that the Mobutu regime’s services were expecting us. It was too dangerous, we had to cancel the trip and lost a number of pro­ducers. As a result we took a creative decision that gave the film its strength: we decided to shoot Lumumba in Brussels, the very city where the plan to murder him was hatched. We turned a setback into a dramatic twist and in fact integrated it into the film and that in turn gave a reflexive quality to the importance of the image (both mental and as material) in the documen­tary.” (Raoul Peck)

 

French spoken, English subtitles

L’escale

Collectif Faire-Part
,
BE, CG
,
2022
,
digital
,
14'

Filmmakers Paul Shemisi en Nizar Saleh reizen van de Democratische Republiek Congo naar Duitsland om hun nieuwe film voor te stellen. Tijdens een overstap in Angola worden ze op de luchthaven tegengehouden omdat de luchtvaartmaatschappij de authenticiteit van hun documenten in twijfel trekt. Paul en Nizar denken dat ze naar een hotel gebracht worden om te wachten op hun vlucht terug naar huis, maar worden eigenlijk naar een detentiecentrum voor illegalen gebracht.

De getuigenis van de filmmakers – die de onmogelijkheid van het vrij en zorgeloos reizen voor Congolese kunstenaars openbaart – staat in schril contrast met de ogenschijnlijk vredevolle beelden van wolkenformaties die passeren voorbij een vliegtuigvenster.

 

French spoken, English subtitles