Selection 1: Sky Hopinka

20 October, 2021 - 20:00
MIRY

OPENING NIGHT
In the presence of Sky Hopinka

 

COVID informatie

De MIRY zaal ligt in een onderwijsinstelling waar voorlopig nog steeds andere CORONAmaatregelen van toepassing zijn dan in de bioscoop en culturele zalen.
Om toegang te krijgen tot deze voorstelling dient u in bezit te zijn van een geldig ticket of op de gastenlijst staan, en moet u een Covid Safe Ticket en identiteitsbewijs kunnen voorleggen aan de ingang. Het is belangrijk om op tijd je Covid Safe Ticket aan te vragen, want zonder geldige QR-code kunnen we je helaas niet binnen laten in MIRY Concertzaal. De meeste mensen gebruiken hiervoor de Covidsafe-app.

Zodra u het gebouw betreedt geldt er een mondmaskerplicht tot in de zaal. Eenmaal in de zaal kunnen mondmaskers af.

Op de andere locaties van het Courtisane festival gelden deze veiligheidsmaatregelen niet. Daar is geen mondmaskerplicht en is er geen Covid Safe Ticket nodig.

maɬni – towards the ocean, towards the shore

Sky Hopinka
,
US
,
2020
,
HD
,
80'

maɬni – towards the ocean, towards the shore - Hopinka

Zoals de titel aangeeft, beweegt maɬni – towards the ocean, towards the shore zich voortdurend tussen het kleinschalige en het weidse. De eerste langspeelfilm van Sky Hopinka (lid van de Ho-Chunk Nation) wordt gedragen door de gesprekken van de filmmaker met Sweetwater Sahme en Jordan Mercier, twee van zijn vrienden die in de Pacific Northwest van de Verenigde Staten wonen. Zij bezoekt een waterval en vertelt daarna thuis in het Engels over het kind dat ze binnenkort zal baren en over de dood van haar grootmoeder. Hij rijdt door het landschap, wandelt door het bos en spreekt in de Chinook Wawa taal over geesten en over het laten groeien van zijn haar. Hopinka’s voice-over in het Chinook Wawa werkt verder op de basis van wat zij vertellen en verruimt de horizon naar ontstaansmythen en legendes over het hiernamaals. De cameravoering en de soundtrack begeven zich op een gelijkaardig pad, slaan steeds zijwegen in om ruimte te maken voor kanotochten, prachtig vertraagde ceremonies, meteorieten, natuurlijke texturen en grote door het zonlicht doorsneden kliffen, luisterend naar drumritmes, ruisende golven en kabbelende stroompjes die zich vermengen in bredere muziekgolven terwijl klank en beeld zich sierlijk vloeibaar van elkaar verwijderen en weer samenkomen. Zoals in deze tradities, zoals in deze film: laat de stroom je meevoeren. (James Lattimer, Viennale)

 

English & Chinook Wawa spoken, English subtitles