The Phantom Menace

Graeme Arnfield
,
UK
,
2019
,
DCP
,
36'

Welkom in het tijdperk van de kosmische straling! In 2021 kende de zon haar laagste punt van activiteit sinds de geboorte van de wetenschap. Haar magnetische golven die ooit de aarde afschermden zijn verzwakt. Gedurende deze tijdelijke solaire stilte penetreerde sterke intergalactische kosmische straling onze atmosfeer. Deze stille, onzichtbare en sterk beladen partikels — die eonen geleden ontstonden — werden enkel opgemerkt in hun effect of impact op onze lichamen en de technologieën waarop we konden vertrouwen.

The Phantom Menace compileert verhalen over de recente interacties met kosmische straling op steeds dalende hoogtes. De film is een “techno driven stroboscopic climate fiction film” en is geschreven na gesprekken met arbeiders in de magazijnen van Amazon. De oorspronkelijke inspiratie kwam van de plannen van de Amerikaanse overheid om hun fragiele voorspellende supercomputers diep ondergronds te installeren om ze zo te beschermen tegen deze aanstormende alien invaders. De film gebruikt enkel, in vroegere tijden zeer dure, low-resolution wetenschappelijke visualisaties die geproduceerd werden op diezelfde supercomputers om te speculeren over de rol van arbeid in een onderaardse nabije toekomst. Vliegtuigen crashen, computerstoringen en verkiezingen in Belgïe die fout lopen — deze waren slechts de prequel voor de toekomst.

+6 Gain

Jorn Plucieniczak
,
BE
,
2019
,
DCP
,
26'

Symen en Sam proberen de tijd te verdrijven in de monotonie van een postindustriële voorstad. Ze lijken zich te bewegen doorheen een eeuwige schemerzone, omringd door een onzichtbare aanwezigheid van ‘Hardcore’. Ze gamen en hangen wat rond, om uiteindelijk over te gaan tot een zoektocht naar de kern van hun verlangens.

 

Dutch spoken, English subtitles